Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Dubbelroman

Een ,,magistrale dubbelroman", zo noemt de uitgever van Henny Tijssing-Boer haar jongste uitgave "Liefde als beloning". Bij nader inzien blijkt het om twee gewone streekromans te gaan, die bij de gemiddelde romanlezer misschien echt wel ,,razend populair" zijn, zoals de "flap" beweert. Het eerste boek in de band ("Liefde zoekt haar weg") gaat over Rieks Roelfsema, die als een neerslachtige tobber uit Indië terugkeert. Als zijn verloofde erachter komt dat Rieks' sombere stemming wordt veroorzaakt door het feit dat hij in Indië een vriendin én een dochtertje heeft achtergelaten, breekt ze de verloving. Toch komt alles goed. 

Het tweede boek ("Een arm vol goudsbloemen") verhaalt van de weduwnaar Louwe Miedema en zijn dochter Rita. Hoewel Louwe op een gegeven moment hertrouwt, blijft Rita zijn huishouden doen. Haar verloofde lijdt onder deze ongewone situatie. Alles loopt behoorlijk uit de hand, maar... komt goed. 

Titels als die van deze boeken zeggen doorgaans al veel over de inhoud die eenvoudig, zonder veel spanning en niet bijster origineel is. Het literair gevoel van de lezer wordt er niet bepaald door opgescherpt. De Bijbel heeft in "Liefde als beloning" geen plaats, wat onder andere blijkt uit het als man en vrouw met elkaar omgaan voor het huwelijk. 

N.a.v. "Liefde als beloning", door Henny Thijssing-Boer; uitg. Zomer & Keuning, Amsterdam, 1996; 397 blz.