Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. Mijnders

De winstgevende transacties van Jasper

In dit tweede boek over Jasper Groot treffen we de geboren Giessendammer aan bij de groentenman, waar hij als knecht werkt. Na een aantal problemen met zijn baas komt hij zonder werk. Hij besluit zijn middenstandsdiploma te gaan halen. Uiteindelijk heeft hij maar één wens: hij wil eigen baas zijn, onafhankelijk van anderen. 

Dit is niet gemakkelijk als je leeft in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en van eenvoudige afkomst bent. Jasper is echter leergierig en ijverig. Via onder andere een groothandel in levensmiddelen weet hij uiteindelijk zijn doel te verwezenlijken. Hij gaat voor zichzelf een kaashandel beginnen! Zijn producten op de markt en langs de huizen verkopend, weet hij zijn zaak steeds meer uit te breiden. Een extra stimulans hierbij is Aleida, een aardig meisje met wie hij later trouwt. 

Ondiepe
Natuurlijk is de beschreven ijver waarmee Jasper zijn werk doet niet verkeerd. Al lezend kreeg ik echter steeds meer het idee een in romanvorm geschreven handboek voor "succesvol ondernemerschap" in handen te hebben. Het boek is gevuld met verhalen over winstgevende acties van Jasper. Zijn stemming is afhankelijk van de omzet van die dag. 

Wonderlijk is ook de verkoop van z'n zwemvliezen die hem niet bevallen. Een winst van 500 procent stemt hem zeer tevreden: ,,Aan een Duitser nog wel, neen, een betere bestemming had hij zelf niet kunnen bedenken voor die miskoop". 

Uit de laatste zin van dit boek is af te leiden dat er mogelijk nog een derde deel volgt. Hopelijk krijgt dat boek dan wel de beloofde ,,opmerkelijke diepte", want in dit deel ben ik in ieder geval in het ondiepe blijven steken. 

N.a.v. "Jaspers carrière", door Jan W. Klijn; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1996; 223 blz.