Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: P. J. Vergunst

Het ritme van de oorlog

Wat in Wenen gebeurt, is een voorspel op wat Hitler in heel Europa wil bewerkstelligen. Via loze beloften, kille intimidatie en schreeuwerige propaganda bewerkt hij dat de nazi's in Oostenrijk de macht pakken. In "Prelude in Wenen" beschrijft de Amerikaanse auteur Bodie Thoene de toenemende dreiging in het leven van Europese joden. 

,,En dus kwam de storm over Wenen en kletterde de regen met tranen tegen de ramen, roffelde het ritme van de oorlog op alle daken, spetterde op de trottoirs en vernietigde de kleine pamfletten als een verzengend, niets ontziend vuur" (pag. 416). Dat ritme van de oorlog komt in "Prelude in Wenen" scherp aan het licht, al dringt het lange tijd tot velen niet door. 

Zoals Elise Lindheim eerder Berlijn moest verlaten om in Oostenrijk een veilig heenkomen te zoeken, zo moet ze aan het einde van dit eerste deel in een nieuwe zesdelige reeks van Thoene, "Het verbond met Sion", Wenen uit. ,,Papa! riep ze, toen de stem van Adolf Hitler door de ether schalde om bekend te maken dat Schuschnigg zijn land verraden had en dat de Duitsers vastberaden waren voor niets en niemand te wijken". 

Orkest
Deze roman bevat minder (hoofd)personen dan er voorkomen in de bij Kok verschenen zevendelige reeks "De kronieken van Sion", waarmee de schrijfster in ons land bekend werd. Persoonlijk ervoer ik in dit nieuwe boek wat minder dramatiek. Het is de aanloop naar de oorlog, nog niet de oorlog zelf. De tekening van de karakters is in deze roman juist erg goed. De vriendin van Elise, Leah, met wie ze in het Weens Symfonie Orkest speelt, gaat met Shimon trouwen. Beide figuren komen ook voor in de andere reeks van Thoene, die de maanden voor het uitroepen van de staat Israël beschrijven. 

N.a.v. "Prelude in Wenen", door Bodie Thoene; uitg. Gideon, Hoornaar, 1996; 448 blz.