Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeanette Donkersteeg

,,Liefdevuur door ons verkild bestaan"

Rond het jaar 1424 maakte de Italiaanse schilder Masaccio een fresco van de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs. In een kapel van de Santa Maria del Carmine in Florence is het nog steeds te zien. Cecil Hellerman dichtte indringende en eigentijdse verzen bij de eeuwenoude schildering. Ze staan op de laatste bladzijden van "Wachten op morgen", passend bij de titel van deze dichtbundel.
Hellerman jarenlang werkzaam bij het christelijk onderwijs, daarna als auteur betrokken bij diverse kerkelijke projecten- publiceerde twee keer eerder een gedichtenbundel. Hij is poëziemedewerker van het Hervormd Weekblad. 

,,Apocalyps 2000
Door het ritme van de tijden
doodsklinkt hun voetstap van weleer
Adam schreeuw om wederkeer
na nachten van aarddonker lijden.
Adam vadermens verbannen
Eva moederschreeuw van angst
verloren vreugde pijnt als langst
verborgen wanhoop achter handen.
Simeon ziener in de tijden
Jesaja wachter op de muur
doorbreek de keerkring van het lijden.
Apocalyps die wij onkoombaar beiden
dan laatste Adam open op Uw woord
het paradijs voor uw bevrijden". 

(De laatste "u" uit dit gedicht moet een hoofdletter zijn, vermoed ik.) "Gouden geheimen" (blz. 10) vormen de rode draad in het boekje. ,,Geheim dat/ God en mensen in/ eeuw na eeuw/ omspant" (blz. 9). Vandaar wellicht dat kerken zo vaak het thema van de gedichten vormen? De hervormde kerk te Foudgum, de St. Janskerk van Gouda, de Christus Triumfatorkerk in Den Haag, de Domtoren van Utrecht, Hellerman schildert ze met weinig woorden, vol mystiek en ontzag. 

Als wezenlijk contrast met Gods majesteit en heiligheid beschrijft de dichter ook het lijden, ,,de labyrintnachten van verderf" (blz. 22), de ,,godontheemde jaren" (blz. 30). Daardoorheen klinkt telkens het Veni Creator (Kom, Schepper!), zoals in het pinkstergebed op blz. 31: 

,,Een noodklok
tampt gestaag
door
kerk en wereldrond
bloedrode noodverbeten
mond van
ons
ontgaan aan
Uw geboden
zie Trooster
ons in
onze noden
loop Liefdevuur
door ons
verkild bestaan
dit bidden wij
in
Christus Naam" 

(Achter de laatste "s" in dit gedicht had mijns inziens een ' moeten staan.)
"Wachten op morgen" bevat mooie geestelijke gedichten. Hellerman hanteert een origineel woordgebruik. Zijn stijl is kort, bondig en veelzeggend. 

N.a.v. "Wachten op morgen", door Cecil Hellerman; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 1996; 48 blz.