Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Annelies Poortvliet en Adrianne Dieleman

Hoe geloofwaardig ben je als christen?

Van lezen houdt ze wel. Nellianne van Schaik-Maljaars geeft Nederlands op het Calvijn College in Goes. Ze heeft veel boeken in haar handen gehad, maar "Het negende uur" van Pieter Nouwen vindt ze een van de allermooiste boeken.

Dit interview is geschreven door Annelies Poortvliet en Adrianne Dieleman. Met hun inzending wonnen ze de prijs van de Yord Literatuurwedstrijd: een dagje naar Parijs.

Waarom is "Het negende uur" uw favoriete boek?

"Het is een spannend boek met diepgang. Die twee, spanning en diepgang, gaan niet altijd samen, maar in dit werk wel. Bovendien is dit boek verrassend; telkens ontdek je weer nieuwe elementen. De verschillende verhaallijnen lopen heel mooi door elkaar; de structuur vind ik geniaal!“

Wat was de aanleiding voor u om het boek te lezen?
“In mijn studententijd, tijdens mijn studie Nederlands, las ik het voor de eerste keer. Later herlas ik het in een zomervakantie.
Vorig jaar studeerde ik af aan de lerarenopleiding Nederlands (eerstegraads). Mijn scriptie ging over moderne christelijke literatuur. "Het negende uur" gebruikte ik tijdens een lessenserie voor mijn afstudeeronderzoek. In die tijd bestudeerde ik het boek grondig en las het een aantal keer. Toch ontdekte ik elke keer weer nieuwe dingen in het boek.”

Wat vindt u de mooiste passage?
“In de laatste hoofdstukken komen de verhaallijnen bij elkaar: de zanger uit de Mattheüspassie, de rechercheur die het onderzoek leidt, het lijden van Jezus, het levenswerk van Bach én God die de regie in handen houdt. Dat vind ik heel bijzonder en confronterend: welke keuze maak je in je leven? Het is geen belerend boek, maar het dwingt je om na te denken. Hoe geloofwaardig ben je als christen? Wat betekent het lijden en sterven van Jezus voor je?“

Identificeerde u zich met de hoofdpersoon?
“De rechercheur neemt je als het ware mee op onderzoek. Daardoor zie je de grote lijn van het verhaal vanuit zijn perspectief. Toch identificeerde ik me niet in het bijzonder met hem. Naast zijn verhaallijn lees je ook het verhaal van de componist Bach. Tussendoor kom je fragmenten tegen van brieven en getuigenissen over het leven van de overleden musicus. Door de verschillende verhaallijnen identificeerde ik me niet echt met één van de hoofdpersonen.“

Wat maakt dit boek anders dan andere boeken?
“Het boek is geschreven door een christen. De auteur noemt zijn werk bewust geen christelijk boek, maar hij schrijft natuurlijk wel vanuit zijn levensovertuiging. Dat merk je.
Een boek hoeft natuurlijk niet christelijk te zijn om goed te zijn. Een goed werk, of het nu vanuit christelijk perspectief geschreven is of niet, moet iets met je doen, moet een beetje aan je bestaan schudden. Dit boek doet dat zeker.”

Wat kunnen wij leren van het boek?
“Je moet eerst kunnen genieten van een literair werk voordat je er van gaat leren. Een literair boek is geen lesboek; wat je ervan leert, kan per persoon verschillend zijn. Ik raad iedereen aan "Het negende uur eens" te lezen in de (vasten)tijd voor Pasen. Het zet je op een bijzondere manier stil bij het lijden en sterven van de Heiland.”