Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Otten

Romanserie

Meerdelige series waarin het geromantiseerde verhaal wordt verweven met feitelijke historische gebeurtenissen lijken in opmars. De Amerikaanse Bodie Thoene zette in ons land de trend met de "Kronieken van Sion". Van haar landgenoot Gilbert Morris is inmiddels deel 1 van de reeks "Vrijheidsklokken" verschenen. In "Blaas de trompet!" spelen de Engelse wezen Daniel Bradford en zijn zus Lyna de hoofdrol. Het verhaal speelt in de 18e eeuw en heeft de aanloopperiode naar de Amerikaanse onafhankelijkheid als achtergrond. 

Na het overlijden van hun moeder komen Daniel en Lyna in een werkhuis terecht. Aan deze armoedige tijd komt een eind als ze worden "uitgehuurd" aan een adellijk gezin. Door toedoen van de zoon des huizes belandt Daniel uiteindelijk onder barre omstandigheden in een gevangenis in Dartmoor. Zijn herhaaldelijk belaagde zus zwerft een tijdlang door Engeland en weet een baantje in de wacht te slepen door zich als jongen te vermommen. Beiden maken de oversteek naar Amerika, niet wetend dat de ander nog leeft. Als de spanning in 1775 hoog begint op te lopen, blijken broer en zus min of meer tegenover elkaar te staan: haar man vecht aan de kant van de Engelsen, die Amerika willen houden, terwijl Daniel en zijn zonen voor de onafhankelijkheid kiezen. 

Het boek is vlot geschreven en over het algemeen zorgvuldig vertaald. De schrijver is oud-hoogleraar Engelse letterkunde en geschiedenis: die wetenschap geeft aan het verhaal een historisch-verantwoord tintje. Dat de belevenissen van de hoofdpersonen soms wel erg wonderlijk zijn, is wellicht eigen aan een roman, maar doet juist weer af aan de geschiedkundige betrouwbaarheid. Erg veel diepgang heeft "Blaas de trompet!" niet: er is meer aandacht aan historische details besteed dan aan het uitwerken van de hoofdpersonen. Desondanks zijn de christelijke noties die de auteur heeft aangebracht niet gezocht. Een boek om op een regenachtige zaterdag in één ruk uit te lezen. 

N.a.v. "Blaas de trompet!", door Gilbert Morris; uitg. Kok Kampen, 1996; 285 blz.