Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Nel Veerman

Onder de titel "Een kleine schelp en de grote zee" verscheen van Nel Veerman een gedichtencyclus waarin volgens de achterflap- ,,Levensbesef en godsbewustzijn licht- en rustpunten zijn op de lange, bijna voltooide levensweg". 

Het is al lang geleden dat Nel Veerman in 1909 te Ermelo geboren- voor het eerst in de pen klom. In oude nummers van het literaire tijdschrift "Ontmoeting" kom je haar naam reeds tegen. Zo werden net na de oorlog de verzen "Bij een dode" en "Daad en droom" gepubliceerd. Kort daarna schreef ze in "Ontmoeting" het gedicht "Aan Wilma". In het nu verschenen bundeltje wijdt Nel Veerman opnieuw een bladzijde aan deze in '67 overleden schrijfster. "In Memoriam" heet het gedicht, dat Wilma in weinig woorden raak typeert. 

Veel thema's voor haar werk haalt de Puttense dichteres uit haar omgeving. Het Veluwse land, Assels natuurbegraafplaats, Advent in het bos, maar ook het Noorse landschap en ,,De grijze zee en het nevelige strand/ het geheim van de schelp in de schelp van mijn hand" worden beschreven. 

Nog altijd zet Nel Veerman haar indrukkken en ervaringen melodieus op papier. Sterk zijn mijns inziens vooral de verzen met de korte regels: ,,Abraham. Moest die ons voorging/ op weg waarheen.../ niet aan nabijheid winnen/ door na elk dwalen/ altijd opnieuw/ met U de weg te beginnen". 

N.a.v. "Een kleine schelp en de grote zee", door Nel Veerman; uitg. De Distel, Brussel, 1996; 40 blz.