Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

Een hedendaagse Job

Als een hedendaagse Job krijgt ds. Jason Faircloth uit Atlanta volkomen onverwacht tegenslag op rampspoed te verwerken. Ruim veertig jaar lang is zijn leven op rolletjes verlopen. Hij heeft een rotsvast vertrouwen in God en zijn ruim tweeduizend gemeenteleden zien in hem een niet van zijn stuk te brengen generaal. Totdat... 

In de roman "De wijsgier" tekent Randall Arthur de weg van een mens die leeft volgens vaste normen en waarden, maar bij wie plotseling alle zekerheden onder de voeten worden weggeslagen. Precies volgens de trits ellende, verlossing, dankbaarheid moet ook Jason door een diep dal voordat hij het ware geloof in God vindt. 

Randall Arthur is erin geslaagd dit aangrijpende thema in een vlot en modern verhaal te verwerken. In "De wijsgier" volgen allerlei gebeurtenissen elkaar in duizelingwekkend tempo op, waardoor het ontroerende boek geen moment verveelt. 

In het kort komt het verhaal hierop neer: de strengmoralistische Jason vervreemdt door zijn houding zowel zijn vrouw als zijn dochter van zich. Na de tragische dood van zijn van huis weggelopen dochter moet hij ook zijn echtgenote aan het graf afstaan. Onmiddellijk vergruizelt zijn geloof. Net als bij de man die zijn huis op zand had gebouwd, blijkt bij Jason dat zijn 'godsvertrouwen' op gronden buiten Christus rustte. Hij geeft zijn predikantsambt eraan en gaat op zoek naar zijn kleindochter, die zijn eveneens onbekende schoonzoon aan hem, ,,een godsdienstwaanzinnige", wil onttrekken. 

Bijna twintig jaar later vindt hij het meisje. In de tussentijd is hij ook als een gulzige gier gaan jagen naar de ware wijsheid die uit God is. De titel, "De wijsgier", is hiermee verklaard. 

Engel
De tegenslagen die hij tijdens zijn speurtocht over de halve wereld meemaakt, raken soms aan het ongeloofwaardige, maar houden wel de spanning in het verhaal. Heel bijzonder zijn de gebeurtenissen rondom de Noorse ,,adembenemend mooie" vrouw, die hij op een van zijn vliegreizen ontmoet. Zij weerhoudt hem ervan zich in het wereldse leven te storten, waar hij tegenop kijkt als Asaf in het eerste deel van Psalm 73. Zij redt hem ook van een lange gevangenisstraf. Steeds verdwijnt ze echter spoorloos. 

In zijn dagboek noemt Jason haar vlak na hun eerste kennismaking ,,een engel op mijn pad". Arthur heeft met haar persoon ook duidelijk een engel bedoeld. Dat blijkt uit de beschrijving van haar etherische uiterlijk, een lange, blonde vrouw met een ,,ongekend natuurlijke schoonheid", maar bovenal uit haar behoedende functie voor Jason. 

Tradities
Sommige mensen zullen de wenkbrauwen fronsen wanneer ze lezen dat Jason aan regels als ,,vrouwen mogen geen broeken dragen" na zijn verkregen inzichten weinig waarde meer toedicht. Volgens hem staan die ,,tradities" op een lager plan dan de Bijbel. Andere lezers zullen hem daarin echter bijvallen. 

Een ding staat in ieder geval als een paal boven water. Wie door God gered wordt, moet eerst zijn eigen schuld en nietigheid in leren zien. In "De wijsgier" heeft Arthur dat aan de hand van Jasons levensloop indringend geïllustreerd. 

Zijn roman steekt bovendien huizenhoog uit boven oppervlakkige romans met een christelijk sausje waarvan er dertien in een dozijn gaan. Arthur graaft dieper in het menselijke hart en zet daardoor de lezer aan het denken: Zit ik ook zo vastgeroest in regels en normen of zijn mijn geloof en kerkgang wél oprecht? 

N.a.v. "De wijsgier" door Randall Arthur; vertaald door Anke F. de Bruijn; uitg. Novapres, Apeldoorn, 1995; 310 blz. Vertaling van "Wisdom Hunter"; uitg. Multnomah Books, 1991.