Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: A. J. van Holten

Tien keer "Groot Alarm"

Bij uitgeverij Kok-Voorhoeve te Kampen verscheen opnieuw "Groot Alarm". De eerste druk ervan kwam indertijd in de oorlog (1941) uit, in 1995 verscheen de tiende druk. Een uitzonderlijk feit! De schrijver, C. Baardman, heeft een bekende en goede auteursnaam op het christelijke erf. Schreef hij ook niet een gerenommeerde Vaderlandse Geschiedenis in acht delen? 

In 1941 werd zijn boek "Groot Alarm" door de toenmalige uitgever als een roman geklasseerd. Eigenlijk is het een reportage over schokkende feiten over de verraderlijke inval van Duitsland op het kleine Nederland, een overval die op 14 mei 1940 culmineerde in het bombarderen van Rotterdam. 

De schrijver doet vanuit de optiek van de inwoners zijn verhaal over de toen geteisterde binnenstad. Het boek is nogal geromantiseerd en gedateerd. Maar het moet gezegd: het is een spannend verhaal, met in de hoofdrol enkele Rotterdamse brandweerlieden. 
Baardman was een scherp waarnemer. Zijn relaas over wat in de vijf dagen van 10 tot en met 15 mei 1940 in Rotterdam voorviel, is tot in alle details correct, zoals ondergetekende uit eigen beleving en waarneming kan bevestigen. 

Het is opmerkelijk dat na vijftig jaren een tiende druk van dit boek mogelijk is. Kennelijk is er nog belangstelling voor deze lectuur. De taal en de stijl zijn van vijftig jaar geleden. In de sterk geseculariseerde moderne wereld van nu doet het steeds weerkerende getuigenis van de protestants-christelijke mens van toen in Rotterdam wat gechargeerd aan. Het boek in paperback-vorm is door de uitgever aantrekkelijk uitgevoerd. Een mooi cadeau voor mensen die het "Groot Alarm" van 1940 alleen maar van horen zeggen kennen. 

N.a.v. "Groot Alarm", door C. Baardman; uitg. Kok Voorhoeve, Kampen, 1995, 10e druk; 140 blz.