Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Detectiveroman balt spanning en romantiek samen

In het Amerikaanse gehucht Point Blank wordt een welvarende vrouw dood aangetroffen. De 94-jarige landbezitster lijkt een natuurlijke dood te zijn gestorven. Diezelfde dag blijkt echter een wegens moord veroordeelde plaatsgenoot uit de gevangenis te zijn ontsnapt. Is hij ook verantwoordelijk voor de dood van de oude dame? 

Die vraag houdt de inwoners van de kleine gemeenschap aanvankelijk bezig in de detectiveroman "Dreiging in Point Blank". Er doen zich echter steeds meer ontwikkelingen voor, waardoor het zicht op de zaak steeds troebeler wordt. 

Hoofdpersoon Beth Marie, een goede kennis van de overledene, is nauw betrokken bij de tragedie. Het aardige van haar rol is dat ze als ik-verteller de lezer niet meer kan vertellen dan wat ze zelf weet. Die verteltechniek verhoogt de spanning, die al in het verhaal zelf aanwezig is. Een aantrekkelijke hulp-sheriff zorgt voor een romantische noot, een thema dat blijkbaar in een detective thuishoort. De ontknoping van de moordzaak is meer dan verrassend. 

"Dreiging in Point Blank" is ontegenzeggelijk een boeiend boek, waar je een paar uur in kunt wegkruipen. Dat is dan wel het enige nut van een werk uit dit luchtige genre. 

N.a.v. "Dreiging in Point Blank" door Virginia Stem Owens; uitg. Kok, Kampen, 1995; 232 blz. Oorspronkelijke uitgave: "At Point Blank", vertaald door Hans van Loon; uitg. Baker Book House, Grand Rapids, USA.