Historische romans zijn altijd een mengeling van fantasie en voorbije werkelijkheid. De ene keer ligt het accent op het eerste en is het tweede een min of meer willekeurige achtergrondkeuze, de andere keer gaat het de schrijver vooral om de waar gebeurde dingen. In beide gevallen moet dat historisch natuurlijk wel kloppen. Dat doet het meestal wel in de vier historische jeugdromans die in deze rubriek aan de orde komen.
Het echt weergeven van de realiteit pretendeert het boek "Reis naar de vrijheid" van David Gay ("Voyage to the freedom", verschenen in 1984). Een klassiek verhaal dat al vele malen verteld is, want het gaat over de negen weken durende tocht van de Pilgrimfathers over de Atlantische Oceaan naar de "vrije wereld" in 1620. De auteur beschrijft die barre tocht gezien door de ogen van een denkbeeldig gezinnetje, maar er komen ook historische figuren in voor, die uitvoerig, soms karikaturaal worden uitgebeeld. Ik weet niet of het aan het origineel of aan de vertaling ligt, maar het taalgebruik is dikwijls weinig trefzeker. Bovendien is er heel erg weinig psychologie.
Niettemin kan de jeugd erdoor kennis van nemen wat geloof vermag en hoe het is om onder alle omstandigheden op God te vertrouwen.
N.a.v. "Reis naar de Vrijheid", door David Gay, vert. C. Moerman; uitg. De Banier; 140 blz.