Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Anneke Tukker-Versluijs

Dag van de oostenwind

,,En toen zag hij hem: een robuuste, oude Molokaan met een hooggesloten tuniek, hoge laarzen en een wijde boerenbroek aan en een opvallend welige baard. Het heldere zonlicht hier in het zuiden had hem tot leven geroepen, en dat was een hele opluchting voor Pjotr. Zes maanden! Hij stond versteld. Zes maanden geleden had hij voor het laatst iemand van zijn eigen gemeenschap gezien". 

Pjotr heeft heel wat ontberingen en gebeurtenissen achter de rug, als hij in Amerika aankomt. En wat hem dan nog te wachten staat... Pohod is het sleutelwoord in de prachtige roman van Julia Shuken. 

"Dag van de Oostenwind" is een uit het Engels vertaalde roman van Julia Shuken. Deze roman, vol spanning, vreugde en verdriet, speelt zich af in het woelige Rusland uit het begin van deze eeuw. Een golf van geweld slaat over het zuiden van Rusland. Pjotrs volk, de Molokanen, ontkomt niet aan de komende rampspoed. Pjotr wil niet, maar móet wel vluchten voor zijn leven. Eerst gaat hij de bergen in. Daar komt hij in een klein dorp, waar hij aangrijpende dingen meemaakt. Als hij later verder trekt, komt hij uiteindelijk aan in Amerika. Maar dan is voor hem nog niet het einde van een moeilijke tijd aangebroken. Zo blijft hij worstelen met het feit dat hij een moord begaan heeft. 

Verberging
Pjotr ontdekt, ver van huis, dat hij niet alleen zijn familie en vaderland mist. Hij verlangt ook naar die ene, de vrouw die hij liefheeft. Op een goede (en niet helemaal onvoorspelbare) dag ontmoet hij haar. En hij vertelt haar dat hij heeft geleerd dat hij de toevlucht moet nemen tot Christus. Hij is voor hem een verberging tegen de wind, een schuilplaats tegen de vloed. 

De auteur, Julia Shuken, kent de beschreven bevolkingsgroep van nabij. Haar man is van Russisch-Molokaanse afkomst. De Molokanen vormden, volgens de omslag van het boek, ,,een oude protestantse groepering die in de 17e eeuw ontstaan is uit contacten met reformatorische christenen". 

De auteur maakt gebruik van prachtige beeldspraak. Daardoor leest het boek heel prettig. Een paar voorbeelden: ,,Ook de robuuste stoet boortorens die naar de Kaspische Zee marcheerde en er vervolgens statig instapte, leek niet symmetrisch meer" (pag. 7). ,,De kleuren van de zonsondergang vloeiden weg uit een meloenkleurige schijf die door midden was gesneden door de glasscherpe rand van de westelijke horizon" (pag. 247). 

Achter in het boek staat een verklarende woordenlijst. 

N.a.v. "Dag van de oostenwind", door Julia Shuken; vertaald door Rika Vliek; uitg. De Groot Goudriaan; Kampen, 1995; paperback; 364 blz.