Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Lena Oskam

Vlucht

"Verzwegen geheim" is de nieuwste roman van W. van Zijtveld-Kampert. Evenals haar laatste boek, "De weg van Renske" (over een lesbische vrouw), behandelt het een hedendaags onderwerp. De hoofdpersoon is Maartje Wiedeling, die door haar vader seksueel misbruikt wordt. Deze keer weet de schrijfster beter de toon te treffen, beter aan te voelen wat het is om te leven met een groot probleem dan in "De weg van Renske". 

Mevr. Van Zijtveld tekent een jonge vrouw, die met de gevolgen van incest kampt. Allereerst is er de vlucht uit huis, de wens om zich uit de macht van vader te ontworstelen. Dan is er de ontdekking dat ze anders dan andere meisjes is, dat ze bang is voor intiem contact met jongens. Desondanks wil ze wél graag trouwen en kinderen krijgen. Als ze Gerben Blankers ontmoet, met wie ze goed kan praten, besluit ze voorgoed met haar verleden af te rekenen door haar dagboek te verscheuren. 

Dat dit niet werkt, blijkt in het vervolg van "Verzwegen geheim". Vanwege Maartjes remming op seksueel gebied én haar zwijgen over het verleden Gerben weet van niets- loopt het huwelijk stuk. Nooit zal ze meer trouwen. Maar door deze moeilijkheden heen hervindt ze, weliswaar wat vaag, het geloof in God, dat ze door alle problemen was kwijtgeraakt. 

Minder sterk in het boek vind ik dat verschillende mensen in Maartjes omgeving zo snel denken aan incest, té snel naar mijn idee. 'Gelukkig' zijn er ook mensen die Maartjes gedrag niet kunnen plaatsen. Dat benadert meer de werkelijkheid. Desondanks is "Verzwegen geheim" een levensechte roman, waarin Maartjes problemen inderdaad ,,fijngevoelig", zoals de achterflap vermeldt, beschreven zijn. 

N.a.v. "Verzwegen geheim", door W. van Zijtveld-Kampert; 202 blz. Uitgegeven bij Groen, Leiden.