Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Lena Oskam

Oorlogsliefde in Joegoslavië

"Onrustig is het hart" is de titel van een nieuwe roman van de hand van R. Hoogerwerf-Holleman. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië. Een origineel thema! 

Op de cover kijkt een donkerharig meisje je triest aan. In haar halflange haar draagt ze een badstof band. Een groene soldatenjas hangt nonchalant over haar schouder. Een mooi plaatje, dat wel, maar corresponderen met de inhoud doet het niet. Mirjana Kostic heeft in werkelijkheid lang haar, dat ze netjes elke dag in een wrong doet. Nergens in het verhaal komt het Joegoslavische meisje met een soldatenjas voor. 

Het verhaal. Voor Mirjana ziet alles er in maart 1941 nog veelbelovend uit. Het leven lacht haar toe. Totdat het in Joegoslavië oorlog wordt. Ze vlucht met haar moeder en broertje uit Belgadro weg en vindt onderdak bij een neef. Daar pakt ze spoedig de draad weer op, al zijn de omstandigheden wel heel anders geworden. Maar als er op een late avond een Hollander aan het raam klopt, verandert er veel in haar leven. Jaap Landman en Mirjana Kovic voelen zich direct tot elkaar aangetrokken. Maar... Jaap is protestant en Mirjana is katholiek. 

Uiteindelijk doet Mirjana de keuze van Ruth. Inmiddels is Jaap terug naar Nederland en heeft Tito naar de macht gegrepen. Het land, amper bevrijd van de Duitsers, buigt onder het communistische juk. Protestanten zijn hun leven niet langer zeker. Dat doet Mirjana besluiten te vluchten naar Nederland. Het boek heeft een "happy end": Jaap en Mirjana trouwen in het voorjaar van 1946. 

Origineel
Het thema van het boek is origineel gevonden. Weinigen zullen weten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië heeft afgespeeld. Eveneens weinigen zullen weten dat de strijd tussen Serviërs, Kroaten en Bosniërs ook toen al speelde en het land verdeelde. De schrijfster heeft er veel werk van gemaakt om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Joegoslavië onder de knie te krijgen. 

Het geloof in een God, Die helpt in alle nood, speelt een centrale rol in het boek. Ook het feit dat christen-zijn consequenties heeft, komt nadrukkelijk aan de orde. Het geloof van Jaap en Mirjana komt echter jammergenoeg niet zo goed uit de verf. Het wordt zo miniem beschreven, dat je als lezer op een afstand blijft. Daarmee samenhangend, komt bijvoorbeeld het tot geloof komen van Mirjana wat vreemd over. Hoe origineel het thema is en hoe goed de verhaallijn (misschien) bedacht is, het boek ontroert daardoor onvoldoende. 

N.a.v. "Onrustig is het hart", door R. Hoogerwerf-Holleman; uitg. De Banier, Utrecht, 1995; 174 blz.