Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Margreet van Brenk

Een trilogie vol raadsels

Ronduit raadselachtig zijn veel dingen in de trilogie van Henny Thijssing-Boer. Wat trekt een jong meisje naar een achterafdorpje? Waarom loopt de overbuurvrouw altijd in het zwart? En wie probeert het in huis te laten spoken? Na 640 bladzijden zijn alle raadsels opgehelderd. 

Het eerste deel van "De tijd geeft het antwoord" is vooral wonderlijk. Sinds de komst van Jonneke in het huisje van Eibert gaat zijn dochter Renate met sprongen vooruit. Van een zonderling wordt ze de vrolijke vrouw van de burgemeesterszoon. De karaktertekening van haar is het duidelijkst in dit boek. Langzaam maar zeker durft ze de bewoonde wereld weer in. Jonneke confronteert de burgemeester met het harde feit dat zij zijn dochter is. Aanvankelijk weigert hij haar te erkennen. Maar eind goed, al goed. Net voor Jonnekes trouwdag geeft de koppige burgemeester zich gewonnen. Het geluk kan niet op, zo lijkt het. 

Spanning
Ook in het tweede deel loopt alles goed af, al zijn de tegenslagen niet voor de poes. Mendy is voor geen kleintje vervaard. Gedreven door haar wil om zich te bewijzen runt ze de winkel met veel succes en slaat ze zich ook door andere moeilijkheden heen. Haar vader overlijdt als ze achttien is. Haar moeder heeft ze nooit gekend. De vrouw in het zwart biedt een helpende hand als Mendy's huwelijk op de klippen loopt. Langzaam maar zeker wordt het de lezer duidelijk: deze vrouw is Mendy's moeder. 

De spanning is om te snijden in het derde boek. Kinderlijk vertrouwen en listige daden staan hier lijnrecht tegenover elkaar. De schrijfster laat duidelijk zien waar jaloezie een vrouw zoal toe kan brengen. Maar zoals van romans als deze wordt verwacht, blijft uiteindelijk alleen de ware liefde over. 

De omvang van het boek hoeft niemand ervan te weerhouden het te lezen. De vragen die de schrijfster in de eerste bladzijden verwerkt, roepen bij de lezer voldoende nieuwsgierigheid op om het antwoord te zoeken op de volgende pagina's. 

N.a.v. "De tijd geeft het antwoord", door Henny Thijssing-Boer; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 1557 9;639 blz.