Polen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vormt het decor voor "Brood uit het water", de naoorlogse tijd is de achtergrond voor "Waar het vuur brandt", het tweede boek dat Anne de Graaf schreef over het (fictieve) gezin Piekarz. Hanna en Tadeusz Piekarz proberen na afloop van de Tweede Wereldoorlog zo goed en zo kwaad als dat gaat weer een normaal leven op te bouwen te midden van de puinhopen waar Polen op dat moment vol mee ligt. Gemakkelijk gaat dat niet. Ze zijn christenen. Deze bevolkingsgroep heeft het onder het stalinistische regime zwaar.
Hun kinderen zitten op school altijd in het hoekje waar de klappen vallen. De ene jongen wordt uiteindelijk evangelist en bijbelsmokkelaar, de jongste belandt in de kringen van het ondergrondse verzet. Andere personen die in het boek een grote rol spelen zijn de Amerikaanse dubbelspion Jacek Duch en zijn dochter Amy, die in Polen op zoek gaat naar haar spoorloos verdwenen vader.
"Waar het vuur brandt" heeft over het algemeen een realistische, positief-christelijke lading. Dat er verschillende verhaallijnen door elkaar lopen, is in dit boek hinderlijker dan in "Brood uit het water". Het is moeilijk om bij te houden in welke tijd iets speelt en hoe de onderlinge verhoudingen zich ontwikkelen. Bepaalde punten zijn minder geloofwaardig, vooral waar het gaat om het doen en laten van Amy. Waarom zou ze eerst verliefd worden op de jongste zoon Piekarz en vervolgens na wat strubbelingen op korte termijn met de oudste trouwen? Dat de schrijfster zich baseert op verhalen van mensen die vergelijkbare dingen werkelijk hebben meegemaakt, geeft het boek hoe dan ook een meerwaarde.
N.a.v. "Waar het vuur brandt", vervolg op "Brood uit het water", door Anne de Graaf, uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 6096 5, 1997, 344 blz.