Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Onzekere liefde en een bloedige strijd

Slachtpartijen in Algerije. Niet alleen in 1997 aan de orde van de dag, maar ook aan het begin van de jaren zestig. De roman "Beladen verleden", die in die tijd speelt, is opgebouwd rond de verbeten strijd van Algerijnse extremisten die alle Fransen in Algerije en alle Fransgezinde Algerijnen zo snel mogelijk de dood in willen jagen. 

Een van hen probeert iedereen uit te roeien die maar enigszins te maken heeft met de dood van zijn vader. Zijn verrichtingen worden om bepaalde redenen nauwlettend gadegeslagen aan de andere kant van de Middellandse Zee, in Zuid-Frankrijk. Daar speelt zich het lieflijke deel van deze roman af, in een dorpje waar Gabriella Madison tijdens een universitair uitwisselingsjaar haar grote liefde ontmoet. 

Gabriella heeft het aanvankelijk niet gemakkelijk met haar liefde voor David, haar docent kunst- en literatuurgeschiedenis. Pas als hij zich van atheïst bekeert tot gelovig christen, is de weg vrij voor een echte verbintenis. Maar -en gelukkig loopt het in dit boek, net als in het echte leven, niet allemaal op rolletjes- er is nog een andere vrouw in het leven van David en die zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Deze roman geeft daar geen uitsluitsel over; misschien valt dat te lezen in een vervolg, want volgens de folder van de uitgever is "Beladen verleden" het eerste deel van een serie. 

Fris
Hoewel het broeierig ogende omslag anders doet vermoeden, biedt deze roman een fris, boeiend verhaal dat nergens eentonig of voorspelbaar wordt. Goed, dat Gabriella en David elkaar vinden ligt voor de hand, maar toch is het helemaal niet zeker of ze ook bij elkaar zullen blijven. Verder maakt het boek een vrij intelligente indruk, want de schrijfster schroomt niet te strooien met citaten uit de wereldliteratuur en verwijzingen naar beeldende kunst. "Beladen verleden" is daarom al met al een spannende, christelijke roman van niveau. 

N.a.v. "Beladen verleden", door Elisabeth Musser; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1997; ISBN 90 6140 533 5; 377 blz.