Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G. W. van Leeuwen-van Haaften

Rooie Janus

Zijn geboorte was indertijd een groot schandaal geweest. Rooie Janus is echter een keurige veekoopman geworden. Hij is al achter in de dertig en nog steeds vrijgezel. Zo begint de roman "Janus Zevenbergen van de Zijdzijde", over Janus, de onechte zoon van Jansje. 
Vervolgens lezen we over Kniertje, de Friese weduwe Hilde met haar dochtertje Dieuwertje, de jagers, de moord op Knelis Hoek, de kolonel en de kapitein. Ten slotte komt er een bruiloft en verbaast iedereen zich over de belangrijke gasten uit Den Haag. Slechts een enkeling heeft door dat kolonel De la Saussure de vader is van rooie Janus. De kolonel is nooit getrouwd. Om zijn fout van jaren geleden goed te maken, doet hij heel veel voor zijn zoon Janus en diens vrouw Hilde. Ze krijgen zelfs een auto en dat is nogal wat in die tijd! 

Dit boek van Pleun R. Troost is vlot geschreven. De schrijver geeft een boeiend beeld van het dorpsleven in de Hoeksche Waard rond de jaren dertig. Veel verschillende personen komen in het boek voor, maar de schrijver vertelt regelmatig hoe iemand eruit ziet, van wie het er een is, wat hij zoal gedaan heeft en wat de belangrijkste karaktereigenschappen zijn. Leuk is de rol die de kleine Dieuwertje speelt in het verhaal. Humoristische passages worden afgewisseld door ernstige gedeelten. De mooie omslagtekening is van Rino Visser. 

N.a.v. "Janus Zevenbergen van de Zuidzijde", door Pleun R. Troost; uitg. Den Hertog, Houten, 1997; ISBN 90 331 1231 0; 147 blz.