Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Margreet van Brenk

Jonge moeder

Terwijl haar vroegere klasgenoten de zaterdagavonden in de disco doorbrengen, zit Marije thuis met haar man en kind. De nog jonge moeder voelt zich niet gelukkig. Het vrije leven trekt. Het echtpaar maakt woelige tijden door. Daar is vooral de onstabiele Marije debet aan. Greetje van den Berg geeft een duidelijke tekening van de karakters van de hoofdpersonen in "Langzaam werd het licht". 

Jeroen is de stabiele man met aanpassingsvermogen, Marije de instabiele en afstandelijke vrouw, die maar niet kan aarden in het nieuwe huis. De weergave van de verhoudingen is een beetje zwart-wit. De ene keer loopt Marije met een groot masker op, de volgende keer vertelt ze werkelijk alles wat ze op haar lever heeft. De leefgewoontes die de ouders van Marije erop nahouden, komen enigszins vreemd over. De inmiddels al wat oudere mensen brengen bijvoorbeeld een bezoek aan een circus, terwijl ze zelf het gevoel hebben dat ze daar niet thuishoren. 

N.a.v. "Langzaam werd het licht", door Greetje van den Berg; uitg. Zomer&Keuning Amsterdam, 1996; ISBN 90 210 90267 0; 191 blz.