Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Weg van de prairie

Liefhebbers van Janette Oke zullen blij zijn dat er opnieuw een deel over de familie Davis is vertaald. Ditmaal staat Clark en Marty's jongste dochter centraal: de verpleegster Belinda, die haar broer, dokter Luke, assisteert. Twee aardige jongens uit het stadje op de prairie dingen naar haar hand, maar ze wil met geen van beiden trouwen. Als er een oude, zieke dame op haar weg komt, die haar uitnodigt mee naar Boston te gaan, pakt Belina haar koffers. 

Het verband tussen de titel en het boek is niet helemaal duidelijk. Janette Oke schrijft vlot, maar maakte dit verhaal (dat overigens een prettige sfeer ademt) soms wat ongeloofwaardig door haar hoofdpersoon wel erg naïef te doen zijn. De manier van geloofsbeleving zal voor calvinistische Nederlanders niet altijd herkenbaar zijn (blz. 16: ,,Met een vluchtig excuus aan haar Heer gleed ze tussen de zachte lakens"). 

Ook is het veelvuldig gebruik van de uitroep ,,O jee" in dubbel opzicht storend. Ondanks deze zwakke plekken zullen veel meisjes die de familie Davis al een tijdje volgen, ook dit deel met plezier lezen. 

N.a.v. "Liefde krijgt vleugels", door Janette Oke; uitg. Kok, Kampen, 1996; ISBN 90 242 6185 6; 205 blz.