Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Anneke Tukker-Versluijs

Atleet Nikias en zijn Katharina

In de tijd dat de apostel Paulus in Korinthe verbleef, woonden daar Nikias en Katharina. Althans, dat is in de trilogie van Emis Dion het geval. Nikias, een veelbelovend atleet, en Katharina, een jonge vrouw, maken elk iets aangrijpends mee. Niet alleen díé gebeurtenissen maken "Het begon in Korinthe" tot een boeiend boek. 

Het is interessant te lezen over het alledaagse leven in de antieke Romeins-Griekse wereld en over de jonge christengemeente in Korinthe. Vooral als je als lezer de brieven aan de Korinthiërs in je geestelijke bagage hebt. 

"Het begon in Korinthe" is het eerste deel van de trilogie "Nikias en Katharina". In de (door Evert Kuijt) uit het Duits vertaalde romans ,,komen feiten en fictie op pakkende wijze samen", aldus de achterflap. ,,Het machtige Korinthe, het beroemde orakel van Delphi, het opkomende christendom en de bijzondere wereld van de antieke sport vormen de achtergrond voor een buitengewoon liefdesverhaal". 

Van dat liefdesverhaal is in dit eerste deel nog maar nauwelijks iets merkbaar. Het speelt in ieder geval niet de hoofdrol. Afwisselend schrijft de auteur over Nikias en Katharina, die beiden iets verschrikkelijks meemaken. 

Verbannen
Als blijkt dat Katharina zwanger is van haar muziekleraar, wordt zij door haar moeder naar een oud landgoed verbannen. In het verborgene moet zij haar kind baren. Lea, haar min, moet ervoor zorgen dat het kind direct na de geboorte verdwijnt. Als een verdrietig geheim draagt Katharina dit leed in zich mee. Wat een ontdekking, als zij te weten komt dat haar kind nog leeft én waar het is. 

Nikias' leven neemt een wending als hij tijdens het trainen zijn leermeester per ongeluk doodt. Hij gaat op reis om de goden te raadplegen, wordt ontvoerd en maakt allerlei ontberingen mee. Katharina kan hij niet vergeten. 

"Het begon in Korinthe" is een boeiend boek. Het is wel even wennen om in een roman te lezen hoe Paulus de eerste christenen in Korinthe toespreekt en met hen het heilig avondmaal viert. Zo zou het geweest kúnnen zijn. 

Veel woorden in het boek refereren aan de Klassieke Oudheid: legionairs, gymnasion, denariën, haetare, het Forum. Een verklarende woordenlijst zou handig geweest zijn. Gelukkig bevat het boek wel een "lijst van personen". 

We zijn benieuwd naar de twee volgende delen! Dat neemt niet weg dat we twee kleine opmerkingen hebben. Op bladzijde 41 wordt een uitdrukking gebruikt die mijns inziens niet zo passend is, namelijk dat het lawaai van de slaven ,,zelfs doden opgewekt zou hebben". En op bladzijde 124 wordt gesproken over de "bereider" van een muildier. Natuurlijk gaat het niet om een kok, maar om de berijder. 

Met "Het begon in Korinthe" heeft de lezer een fascinerend, verantwoord boek in handen. 

N.a.v. "Het begon in Korinthe", door Emis Dion; Ned. vertaling Evert Kuijt; uitg. De Banier; Utrecht, 1996; paperback; ISBN 90-336-2512-1; 172 blz.