Een klassiek onderwerp vormt het thema van de nieuwe roman van G. P. P. Burggraaf
De Tachtigjarige Oorlog wordt door schrijvers vaak gebruikt voor een (jongens)roman vol vechtpartijen, achtervolgingen en nachtelijke avonturen. G. P. P. Burggraaf past al die ingrediënten toe in "Wybe Wevers de vrije geus" (de komma die in de titel had moeten staan, ontbreekt), maar toch lukt het hem niet echt spanning in zijn boek te brengen. De hoofdpersoon en zijn vrienden vechten tegen de Spanjaarden en andere vijanden van de "nije leer". De vele toevalligheden in de ontwikkeling van het verhaal maken het geheel helaas simpel en ongeloofwaardig.
Onder de tegenhangers van de Spanjaarden vind je bijna uitsluitende helden, mensen die keien zijn in het vermommen, vloeiend Spaans spreken en zonodig hun stem meesterlijk weten te vervormen. Dat de snode hopman op blz. 52 zonder aarzelen zijn wangedrag opbiecht en dat de herbergier op blz. 54 zomaar een ijzersterk slaapmiddel bij de hand heeft, is eerlijk is eerlijk- te mooi om waar te zijn. Een bondiger stijl met minder voor de hand liggende oplossingen van de problemen zou dit overigens mooi geïllustreerde en netjes uitgevoerde boek geen kwaad hebben gedaan.
N.a.v. "Wybe Wevers de vrije geus", door G. P. P. Burggraaf; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 1996; ISBN 90 5551 075 0.; 229 blz.