Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

Godsvertrouwen bindt twee mensen

De jonge tandartsassistente Hanneke woont nog maar net op zichzelf, als de juwelier Martin haar pad kruist. Tussen hen ontstaat een innige relatie. Martin kan echter niet in het reine komen met God. Daarom besluit hij de gelovige Hanneke te verlaten. ,,Wat moet je met mij, voor wie God zo ver weg is?" 

Na de dood van zijn vader is Martin opstandig geworden. Hij kan niet meer bidden en hij is ervan overtuigd dat God hem aan zijn lot overlaat. Pas wanneer hij beseft dat hij juist nog genadetijd krijgt, breekt zijn verzet. Dan is voor hem ook de weg vrij om zich weer aan Hanneke te verbinden. 

Het genre streekroman waar "Ook kronkelwegen leiden tot een doel" van Nelleke Wander toe behoort, maakt het onontkoombaar dat Hanneke en Martin elkaar zullen terugvinden. De manier waarop de schrijfster naar die hereniging toewerkt, is echter veel minder oppervlakkig dan in dit type boeken vaak het geval is. 

De auteur heeft weliswaar een eenvoudig leesbaar verhaal geschreven, maar de geestelijke strijd die ze Martin laat voeren, komt heel oprecht en aansprekend over. Deze diepgang maakt dit boek tot een van de betere in zijn soort. 

N.a.v. "Ook kronkelwegen leiden tot een doel", door Nelleke Wander; uitg. Gebr. Koster, Barneveld, 1996; 234 blz.