Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Alita Keizer-Pouw

Dov Zalinski zoekt zijn Joodse familie

In de Sionskronieken beschrijft Robert Elmer de spannende periode van de oprichting van de staat Israël aan de hand van de zoektocht van de 13-jarige Dov Zalinski naar zijn Joodse familie. De serie, gebaseerd op historische feiten en fictie, bestaat uit vier delen: "Opgejaagd", "Op weg naar Jeruzalem", "In gevaar" en "Broer of vijand?". 

Dov Zalinski is op 5-jarige leeftijd in oorlogstijd door zijn ouders achtergelaten bij een weeshuis. Als de oorlog voorbij is en hij de leeftijd van 13 jaar heeft bereikt, besluit Dov op zoek te gaan naar zijn ouders. Met uit het vluchtelingenkamp gestolen geld vertrekt de jongen clandestien per trein vanuit Polen. Reisdoel is Israël, want Dov hoopt en gelooft dat zijn ouders daar naartoe zijn gegaan. Dat de oorlog een enorm stempel op de jonge Dov heeft gedrukt, blijkt wel. Hij is naar buiten toe erg achterdochtig en zwijgzaam, maar binnen in hem raast een gedachtestorm.

De Hagana, de Joodse verdedigingsorganisatie van de Mossad, helpt illegale Joden, onder wie Dov, Palestina binnen te komen. Ze komen per schip aan bij de Tranenpier in Palestina. Ook hier ervaart Dov echter dat hij, net als in de oorlog, wordt opgejaagd. Emily, verwende dochter van de Britse majoor Parkinson, is er getuige van.

Als het schip aanmeert, grijpen Britse manschappen in en raakt Emily in de chaos die ontstaat haar vader kwijt. Erg onverstandig overigens dat een majoor zijn dochter in een dergelijke onderneming betrekt. Toevalligerwijs vallen Emily en Dov samen over de reling van het schip en redt Emily Dovs leven. Vanaf dat moment kruisen de wegen van Emily en Dov elkaar met enige regelmaat. Ze worden beiden meegenomen naar de kibboets Jad Sjalom.

Emily blijkt wel erg bijdehand te zijn voor haar leeftijd en ook niet erg tactisch richting Dov: "Je was op zoek naar je familieleden. Denk je nou echt dat je hen hier zult vinden? Jij hebt in de kampen gezeten, hè? Wanneer gaat het nou eens tot je doordringen dat ze dood zijn? Overleden?"

Emily probeert iedereen in de kibboets aan het verstand te brengen dat haar vader erg belangrijk is. Dit resulteert in een ontvoering, waarbij Emily wordt ingezet in een poging Joodse gevangenen van de Britten vrij te krijgen. Emily komt behoorlijk wijsneuzerig en praatjesmakerig over. Tijdens haar ontvoering heeft ze het hoogste woord, en dat is gezien de omstandigheden wat onwaarschijnlijk.

Dov besluit Emily met een groep Amerikanen te gaan zoeken. Dat is wel erg naïef, want waar moet je zoeken? Natuurlijk vinden ze haar, juist op het moment dat ze een ontsnappingspoging doet. Dov zelf ziet onderweg zijn kans schoon en vlucht richting Jeruzalem. Dov blijft zoeken naar zijn familie en ook Emily probeert hem daarbij te helpen. Tussen de bedrijven door doet Dov verslag van de slag om Kolonia. Uiteindelijk kan hij een van zijn familieleden in de armen sluiten.

De serie is gebaseerd op historische gebeurtenissen, waarbij de feiten verweven zijn met een fictief jeugdverhaal. Gezien de actualiteit van de nieuwe verdeling van grond in Israël, zijn de boeken zeker aan te raden. Kinderen krijgen op deze manier een stukje aantrekkelijk leesbare achtergrondinformatie over de oprichting van de Joodse staat. Alle delen zijn voorzien van een kaart van Palestina rond 1947 en van kaarten die in het desbetreffende deel van toepassing zijn. Achter in elk boek wordt bovendien toegelicht wat echt gebeurd is en wat verzonnen.

N.a v. "Opgejaagd"; ISBN 90 266 1170 6; 152 blz.

"Op weg naar Jeruzalem"; ISBN 90 266 1171 4; 136 blz.

"In gevaar"; ISBN 90 266 1199 4; 147 blz.

"Broer of vijand?"; ISBN 90 266 1299 x; 151 blz.

serie De Sionskronieken, deel 1-4, door Robert Elmer; uitg. Callenbach, Kampen, 2003-2004.