Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Zwoegers

Een welvarende boerenfamilie en een arm arbeidersgezin staan centraal in deze roman die bij uitgeverij Van den Berg in Kampen verschenen. Het verhaal speelt zich af anno 19nu. 

De titel "Zwoegers zonder geld" is een vlag die de lading dekt. Johan van Dorsten vertelt het levensechte verhaal van Harm en Nel van Straten, zwoegers zonder geld. Dag in, dag uit, werkt Harm keihard in de bronbemaling, maar hij verdient weinig. Daar komt nog bij dat zijn lieve Nel niet uitblinkt in het omgaan met geld en dat de drie opgroeiende kinderen veel kosten, zodat de Van Stratens nogal eens op zwart zaad zitten. 

De schrijver weet het verhaal boeiend te vertellen. Telkens wacht de hoofdpersonen een nieuwe strop en telkens duikt er een nieuwe verzoeking op om op een oneerlijke manier aan meer geld te komen. Doorzettingsvermogen en vertrouwen op de Heere God houden Harm en Nel op het rechte pad. 

Jammer dat de drukker met het weglaten van komma's die er wel hadden moeten staan, zoveel liters inkt heeft proberen te besparen. 

N.a.v. "Zwoegers zonder geld", door Johan van Dorsten; uitg. Van den Berg, Kampen, 1994; 191 blz.