Een welvarende boerenfamilie en een arm arbeidersgezin staan centraal in deze roman die bij uitgeverij Van den Berg in Kampen verschenen. Het verhaal speelt zich af anno 19nu.
Willem Wamelink uit "En toch wordt het voorjaar" heeft een pracht van een boerderij. In de toekomst zal zoon Dirk het bedrijf overnemen, maar voorlopig blijft Willem zelf aan het roer. Als blijkt dat Dirk geen knecht, maar eigen baas op de boerderij wil worden, pakken donkere wolken zich samen boven de Wamelinkhof. Vader noch zoon buigt het hoofd. Dirk vertrekt. Er moet heel wat gebeuren voordat de dooi intreedt die de bevroren harten zal versmelten. Toch wordt het voorjaar.
Intussen beleven ook de andere drie kinderen van Willem en Alie Wamelink hun zorgen en vreugden. Het verhaal wordt door Henk Berendsen vlot verteld, maar de thema's zijn een beetje geijkt: familieconflicten om een boerderij, de ongewenste zwangerschap van een ongehuwde moeder, kinderloosheid en een ingrijpende gebeurtenis die de ogen van onbuigzamen opent.
Bovendien staat het boek stampvol fouten (wordt bespaart", blz. 50; ,,Jou moeder", blz. 53; ,,heeft verloochent", blz. 93) en met zinnen die geen zinnen zijn (,,Enerzijds wennen aan het nieuwe leven, wat zo heel anders is dan op de boerderij", blz. 46; ,,Want hoe teleurstellend ook voor hen", blz. 30).
Hoewel kerkgang en gebed erbij horen, wordt er aan samenwonen niet zwaar getild. De dominee is gewoon "Remco" en "jij". "En toch wordt het voorjaar" is een boek zonder veel spanning.
N.a.v. "En toch wordt het voorjaar", door Henk Berendsen; uitg. Van den Berg, Kampen, 1994; 168 blz.