Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Christine Stam-van Gent

De Nerflanders

De Nerflanders wonen in Nerfdorp. Deze wezens zijn stuk voor stuk uit het goede hout gesneden. Hun maker is dan ook een bekwaam houtsnijder, met de veelbetekenende naam Eli. Nerflanders zijn echter wel eigenzinnig, en deze eigenschap bederft meer dan eens de liefdevolle relatie met Eli. Het volkje is bedacht door Max Lucado, bekend auteur van christelijke boeken voor volwassenen en kinderen. Hij schreef enkele prentenboeken in de vorm van een parabel, volgens Van Dale "een zinnebeeldig verhaal om een zedelijke waarheid te illustreren."

In "Je hoort bij mij" koopt Nerflander Roy een nieuwe doos. Hij is er trots op en laat hem aan iedereen zien. "Hebben jullie mijn nieuwe doos al gezien?" "Willen jullie mijn nieuwe doos even vasthouden?" Wanneer zijn reputatie in het gedrang komt, koopt hij er een bal bij. Op den duur verzamelt iedereen in Nerfdorp dozen en ballen, tot en met de burgemeester toe. Wout doet eerst ook mee, totdat Eli -die ze in hun verzamelwoede compleet vergeten- hem een les leert: het gaat er niet om wat je allemaal bezit, maar wie je bent en bij Wie je hoort. Eli's woorden: "Je hoort bij mij. Vergeet dat niet, kleine vriend" maken Wout voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig.

"Een fantastisch geschenk" draagt eenzelfde soort waarheid uit. Alle Nerflanders maken iets moois voor Het Makerdag Festival. Het beste is niet goed genoeg. Totdat het Festival letterlijk in duigen valt en iedereen beseft: het gaat er niet om te tonen wat je allemaal kunt, maar voor Wie je het doet. Wat vindt de Maker?

Zedelijke lessen die verpakt zijn in een rijk gefantaseerd verhaal, dat op z'n beurt weer is opgeborgen in een prachtig verzorgd boek, zijn niet moeilijk te verteren. Maar Lucado doet meer. Hij laat -op speelse, maar niet mis te verstane wijze- zien wat het refrein van een mensenleven is: het vergeten van de Maker en het verheffen van zichzelf. Het kan denk ik geen kwaad als hij zijn serie vervolgt.

N.a.v. "Je hoort bij mij" en "Een fantastisch geschenk", door Max Lucado; ill. Sergio Martinez; uitg. Ark Boeken, Amsterdam, 2005; ISBN 90 338 2930 4 en 90 338 2963 0; 31 en 29 blz.