Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Alita Keizer-Pouw

Oorlogsverhaal van Cissy van Marxveldt

Vele boeken zijn al geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Jeugdboeken, romans, biografieën, alle geven op eigen wijze een beeld van de gruwel die oorlog heet. Bij uitgeverij Kok is onlangs een herdruk verschenen van het boek "Ook zij maakte het mee", van de bekende schrijfster Cissy van Marxveldt.

Wie kent ze niet, de klassiekers als "Joop ter Heul" en "Een zomerzotheid" . Boeken uit de beginperiode van de twintigste eeuw, vol sprankelende humor en onbevangen plezier. Aan het geluk uit de zorgeloze, vooroorlogse jaren komt voor velen een eind met de bezetting van de Duitsers. Zo ook voor auteur Cissy van Marxveldt. Haar echtgenoot Leo Beek, hoofdofficier in het Nederlandse leger, wordt in Overveen op 15 augustus 1944 door de Duitse bezetter gefusilleerd. Twee jaar later schrijft Van Marxveldt weer een roman, opgedragen aan haar man. De titel, "Ook zij maakte het mee", is veelzeggend, want weet de schrijfster zelf niet wat het is om de oorlog met al haar ellende mee te maken?

Anders dan met de auteur loopt het met Lous en Huug, hoofdpersonen en beiden gast in pension Methos. Hoewel ze aanvankelijk weinig contact met elkaar hebben in het pension, blijkt er toch iets te groeien in de oorlogsperiode. Als Huug een ander heenkomen moet zoeken, breekt een spannende tijd aan. Langzaam maar zeker raakt ook Lous als vanzelf betrokken bij de ondergrondse beweging. Verduisteringsgordijnen, luchtalarm en invallen door de Duitse politie geven de realiteit weer van de wrede bezetting door de vijand. Tegelijkertijd probeert Van Marxveldt iets zorgeloos van voor de oorlog mee te geven in het verhaal. De grappige zinsnedes en levendige vertelstijl doen echter niets af aan de ernst van het verhaal.

N.a.v. "Ook zij maakte het mee", door Cissy van Marxveldt; uitg. Kok, Kampen, 2003; ISBN 90 205 2638 3; 256 blz.