Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Chips en drugs in VCL-boek

De inmiddels ruim 150 jaar oude VCL-serie gaat met haar tijd mee. In het jongste deel wordt chips gegeten, cola gedronken, tv gekeken en worden drugs gebruikt. 

Een van de hoofdpersonen in "Gebroken Spiegels" is de wees Michelle, die opgroeit bij een tiran van een oom, een ziekelijke tante en een jaloers nichtje. De enige vreugde vindt Michelle in het gezin van haar knappe vriendin Simone, die alles bezit wat Michelle mist, een zondagskind... 

Totdat Simone getrouwd met Thomas en moeder van Joëlle- een vreselijke ongeluk overkomt, dat haar gezicht mismaakt. De knappe Simone, die moeite had haar minder mooie dochtertje te accepteren, wordt nu zelf lelijk. Niet langer kijkt ze graag in haar spiegels, ze gooit die nu zelfs kapot. 

Haar zelfvertrouwen en haar vriendelijke hartelijkheid zijn in een klap vernietigd. Nu is het Michelle, die de sterkste blijkt en Simone moet opvangen in plaats van andersom. Simone blijkt echter niet meer voor rede vatbaar. Thomas lijkt zijn vrouw voorgoed kwijt te zijn, totdat... Joëlle spoorloos verdwijnt. Dan leert Simone dat niet de buitenkant, maar de binnenkant een mens maakt tot wie hij is. Simone wordt het met Gods weg eens. 

Een eigentijdse roman die prima past bij het genre van de VCL-reeks. De schrijfster, Ietje Liebeek-Hoving, heeft wel erg veel ingrijpende gebeurtenissen nodig om het verhaal boeiend te houden: een weesmeisje met slechte pleegouders, een doodgeboren kindje, ongelukkige liefdes, twee ernstige ongelukken en een ontvoering komen eraan te pas. 

N.a.v. "Gebroken spiegels", door Ietje Liebeek-Hoving; uitg. Kok, Kampen, 1995; 216 blz.