In de zomer van 1776 verklaarde Amerika zich onafhankelijk van Groot-Brittannië. Dat gebeurde officieel op 4 juli. Daarmee was de onafhankelijkheid echter nog geen feit. Het Britse leger en de Amerikaanse strijdkrachten onder aanvoering van generaal Washington voerden een strijd op leven en dood.
In de roman "In het hol van de leeuw" ziet het er nog naar uit dat de Britten deze slag zullen winnen. Het Amerikaanse leger is zwak en lijdt nederlaag op nederlaag. De auteur van het boek, Gilbert Morris, verweeft de wederwaardigheden van zijn fictieve romanfiguren handig met historische feiten. Dat is gezien de achtergrond van de schrijver ook niet verwonderlijk: hij is oud-hoogleraar Engelse letterkunde en geschiedenis.
"In het hol van de leeuw" is het vervolg op "Blaas de trompet!" en "Het verdeelde huis". Morris beschrijft in deze serie de strijd om de onafhankelijkheid vanuit het perspectief van een door de oorlog verdeelde gelovige familie.
Daniël Bradford en zijn gezin vechten aan de kant van de Amerikanen. Zijn zus Lyna is getrouwd met een Britse kolonel die moet proberen de onafhankelijkheidsstrijd de kop in te drukken. Hun kinderen staan in de oorlog letterlijk tegenover elkaar. Ook in dit derde deel ligt de nadruk overigens meer op romantische verwikkelingen en intriges dan op de feitelijke oorlogshandelingen.
Morris schrijft spannend en met vaart en je kunt er als lezer ook nog wat van opsteken. Het verhaal blijft echter wel wat aan de oppervlakte. Het is daardoor eerder een boek om ter verstrooiing in verloren kwartiertjes ter hand te nemen dan om in één ruk te verslinden.
Het is niet aanbevelenswaardig de drie boeken zelfstandig te lezen. Er komen namelijk nogal veel personages in voor. Zelfs wie de boeken wel in volgorde leest, zal er moeite mee hebben om bijvoorbeeld de zonen van Daniël Bradford en hun politieke interesse uit elkaar te houden. Bovendien wordt er overvloedig maar tamelijk summier verwezen naar eerdere gebeurtenissen.
N.a.v. "In het hol van de leeuw", deel drie in de serie "Glorieklokken", door Gilbert Morris; uitg. Kok Kampen, 1998; ISBN 90 242 6106 6; 272 blz.