Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G.W. van Leeuwen-van Haaften

Een vreemdeling

Opnieuw verscheen van Pleun R. Troost een boek dat zich in de Hoekse Waard afspeelt. "De vreemdeling met het litteken" is een meeslepend verhaal uit het begin van deze eeuw. De thema's vriendschap en vijandschap lopen als een rode draad door het boek heen. 

Gerben Stronkhorst is een vreemdeling die zich vestigt op Den Hitsert. Vreemde geruchten gaan over hem. Is hij voortvluchtig? Hoe komt hij aan dat litteken? Waarom is hij zo rijk? Margje komt door omstandigheden bij hem in huis. Zij leert de voormalige scheepsarts kennen als een innemend persoon. Ze houden van elkaar maar trouwen niet. Bij allerlei gebeurtenissen in de dorpsgemeenschap is de vreemdeling betrokken. Stronkhorst krijgt vrienden door zijn resolute optreden. Maar hij vindt in Gerrit Huizer een vijand. Gerrit is een boerenzoon die met lelijke plannen rondloopt. Na een moordpoging belandt hij in de gevangenis, waar hij berouw krijgt over zijn verkeerde daden. 

De beschrijvingen van de vele personen in het boek zijn levensecht. Je ziet ze als het ware voor je. Leuk zijn de voorvallen bij Margje thuis en in de kerk met oom Goos als organist. Minpunt in het boek zijn sommige dubbelzinnige opmerkingen. Bijvoorbeeld over die kater bij Margje in bed. Interessant zijn de beide reisverslagen. Naar Rotterdam gaan was in die tijd heel wat. De mooie omslagtekening is van Rino Visser. 

N.a.v. "De vreemdeling met het litteken", door Pleun R. Troost; uitg. Den Hertog, Houten, 1998; ISBN 90 331 13007; 166 blz.