Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tineke Kok-Frens

Ritmisch proza

Bij uitgeverij Merweboek verscheen de bundel "Rafels" van Tjeerd de Graaf. Deze dichter, die eerst werkzaam was in de verpleging en de psychiatrie, is nu, na een theologische studie, als voorganger verbonden aan een baptistengemeente. 

Geïnspireerd door het leven zelf, kwam hij tot het schrijven van gedichten. Ik kan me voorstellen dat velen zich door de eenvoud van zijn woorden aangesproken voelen. "Uit/ rafels/ van voelen/ geloven/ en zoeken/ uit/ flarden/ van taal/ ver weg/ in mijn hoofd / met/ kriebels/ van woorden/ heel diep/ van binnen / borduur ik/ al tastend/ mijn leven/ met U". 

Tjeerd de Graaf schrijft geen grootse, profetische poëzie. Hij richt zich voornamelijk op de mens in nood en wijst tevens de Weg om uit die nood te komen. Pastorale poëzie dus, alhoewel het woord poëzie hier eigenlijk niet op zijn plaats is. De schrijver hanteert eerder het ritmisch proza als uitingsmogelijkheid. 

Af en toe waagt hij wel een poging om iets dichterlijks in zijn verzen te leggen, maar dan ontkomt hij niet aan alliteratiedwang: "tijd is als water/ kletterend, kolkend/ kwaad/ maar ook/ kalm, knus/ kabbelend/ roekeloos, rovend/ ruw/ maar ook/ regelmatig, rustig/ ritselend". 

Tjeerd de Graaf dient kritisch te zijn tegenover zichzelf. Bovenstaand vers had mijns inziens geen plaats moeten krijgen in deze bundel, daar het de trefzekerheid mist die de andere verzen zo kenmerkt. 

Tot slot een lovend woord voor de illustrator Willem Zijlstra, die het geheel van omslag en tekeningen voorzag. 

N.a.v. "Rafels", door Tjeerd de Graaf; uitg. Merweboek, Sliedrecht, 1998; ISBN 90 5787 003 7; 32 blz.