Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Tussen kamp en kaping

Het vliegtuig dat op 27 juni 1976 van de Israëlische luchthaven Ben Goerion naar Parijs vertrok, is daar nooit aangekomen. De Airbus werd gekaapt en de inzittenden brachten zeven bange dagen en nachten door op de luchthaven van het Oegandese Entebbe. Een spectaculaire actie van het Israëlische leger maakte een einde aan de gijzeling. Wie herinnert zich deze kaping nog? In de roman ''Gegijzeld in Entebbe'' doet een ooggetuige verslag. 

De jood Jitschak David, de schrijver van het boek, verweeft twee verhalen met elkaar: herinneringen aan de holocaust, die hij als kind overleefde, en de gebeurtenissen tijdens de kaping. Het heden blijkt opvallend veel overeenkomsten met het verleden te hebben. 

Joden
Inzet van de kaping was vrijlating van een veertigtal Arabische terroristen. De actie was vooral gericht tegen Israël, waar de grootste groep van deze gedetineerden gevangen werd gehouden. Het optreden van met name de twee Duitse kapers en de machteloosheid van de gegijzelden -die getalsmatig sterk in de meerderheid zijn- doet David sterk denken aan zijn tijd in het kamp. 

Wat hem en de andere Joodse gegijzelden het hardst treft, is echter dat de kapers op een gegeven moment gaan selecteren. Joden en niet-Joden worden uit elkaar gehaald. Van de laatste groep worden zelfs mensen vrijgelaten. De Joden worden juist meer onder druk gezet. Uiteindelijk was deze selectie -aldus het voorwoord- misschien wel de belangrijkste aanleiding dat Israël op eigen houtje besloot tot een militaire operatie. 

Alhoewel vanaf het begin duidelijk is hoe de kaping afloopt, is het boek toch spannend om te lezen. David zegt geen literaire bedoelingen te hebben, maar hij weet heel goed de toenemende spanning en frustratie onder de Joodse gegijzelden weer te geven. 
De veelheid van namen -van regeringsfunctionarissen in Israël, van gegijzelden en van militairen- is soms verwarrend. ''Gegijzeld in Entebbe" is overigens bepaald geen avonturenroman. Aan de militaire actie zelf worden maar een paar regels besteed. 

N.a.v. ''Gegijzeld in Entebbe'', door Jitschak David; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1998; ISBN 90 6140 586 6; 202 blz.