Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Kinderarbeid

Met Surya uit India, de hoofdpersoon in Ellen Tijsingers "Zonnekind" (vertaling van "Surya"), loopt het goed af. Dit jaar wordt in de hele wereld actie gevoerd tegen de kinderarbeid, met als hoogtepunt de "global march", die in India begon en (onder meer via Amsterdam) eindigde bij het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. Daar werd een petitie aangeboden. 

Met het oog op deze actie is Ellen Tijsinger voor Novib naar India gereisd om daar materiaal te verzamelen voor een boek over de ellende die kinderarbeid met zich meebrengt. Daarvan is "Zonnekind" het resultaat. 

In dit boek wordt India geplaagd door een uitzonderlijke droogte. De rivieren hebben geen water meer, de velden verdorren en de grond scheurt. Surya's vader, een landarbeider, zit zonder werk, zijn gezin zonder eten en drinken. "Aan de rand van het dorp hadden mensen van een hogere kaste een waterput geslagen. Ze beschouwden die put als hun eigendom en bewaakten hem goed. Ze wilden niet dat iemand van een lagere kaste het water zou verontreinigen door uit de put te drinken". 

Wat ook erg is: hoe moet vader ooit de bruidsschat opbrengen voor Surya's zusje Malika? Gelukkig weet een vreemdeling een oplossing voor de problemen in het gezin. Hij is bereid Surya mee te nemen naar Benares aan de heilige rivier de Ganges, en hem daar aan werk én een schoolopleiding te helpen. Zo kan het "Zonnekind" voor zijn ouders en z'n zusje geld verdienen. In Benares smelt zijn optimisme echter weg als sneeuw in de gloeiendhete Indiase zon. De man die zo veel belooft, blijkt een ronselaar te zijn, die hem aflevert bij een kinderwerkplaats, waaruit ontsnappen haast onmogelijk is. 

"Iedere ochtend was hetzelfde als de dag daarvoor. Ze werden elke ochtend gewekt met de bak water en een droge chapati. Ze weefden totdat de duisternis viel en de zijden draden onzichtbaar werden. Dan kregen ze een schaaltje droge rijst en werden ze aan de ketting teruggebracht naar het vieze hutje waar het wemelde van het ongedierte". 

Dankzij zijn doortastendheid en de latere hulp van actievoerders tegen kinderarbeid weet Surya zichzelf en zijn lotgenootjes te redden. Ondanks de goede afloop geeft het verhaal het onbevredigende gevoel dat de "slavendrijver" ongestraft blijft en derhalve opnieuw kan beginnen met zijn praktijken. 

N.a.v. "Zonnekind", door Ellen Tijsinger; uitg. Van Goor, Amsterdam 1998, in samenwerking met Novib; ISBN 90 00 03179 6; 147 blz.; vanaf 12 jaar.