Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Ada Schouten-Verrips

Deur op slot

Christiaan Terbrugge wil een jonge vrouw, maar Loeky weigert. Dat is het begin van "Dwalen tussen licht en donker". Loeky's auto strandt in de modder op het erf van Eva en Otto Cremer. Eva meent haar te herkennen als een lang verloren dochter. Ze wil niets anders dan lief zijn voor het meisje. Liefde is iets wat Loeky van haar eigen moeder nooit ontvangen heeft. En wat ze in eerste instantie van Otto Cremer ook niet krijgt. 

Henny Thijssing-Boer weet het spannend en origineel te verwoorden. Ze houdt je in het verhaal, ze laat je meeleven. Loeky's verdriet wordt eigen, dat van Eva ook. Otto beoordeel je als een ongelikte beer, maar tegelijk wordt hij erg sympathiek. Als Loeky en hij uiteindelijk het geluk vinden, is dat al even origineel. 

Alleen het begin van het boek... Dat moedigt niet aan om door te lezen. Terbrugges voorkeur voor Loeky wordt iets te open beschreven. En zijn reactie, als Loeky niet de zijne wenst te worden, is ongetwijfeld reëel, maar een christen onwaardig. Het lezen ervan in principe ook. 

N.a.v. "Dwalen tussen licht en donker", door Henny Thijssing-Boer; uitg. Gottmer, Haarlem, 1997; ISBN 90 25729088.