Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Drs. Tj. de Reus

Bundel van Jaap Zijlstra

Reeds talloze gedichtenbundels zijn er verschenen van de hand van Jaap Zijlstra. Naast liederen en vrije gedichten schreef hij ook gebedenbundels: "Gij roept het licht tot koning uit" en "Wij komen biddend voor U staan". Deze twee bundels zijn nu herdrukt in één band onder de titel "Inkeer". 

"Inkeer" is een goede titel, waarin een wezenlijke trek van Zijlstra's gebedsteksten tot uiting komt. Zijlstra zou vandaag de dag door velen voor een ouderwetse piëtist versleten kunnen worden. Zijn gebeden dragen namelijk een persoonlijk karakter. De dichter/de bidder staat persoonlijk voor God, hij spreekt zijn hoop en verlangen voor Hem uit, maar ook zijn angsten en zijn schuldbesef. De lezer van deze gebedsteksten wordt al lezend in een zeer persoonlijke verhouding tot God gesteld. 

Dat verhindert overigens niet dat er in deze gebedsteksten ook dagelijkse zaken een rol spelen: smaad, onrecht op straat en noden wereldwijd. Zijlstra's teksten onttrekken zich daar niet aan, maar het horizontale wordt als vanzelf opgenomen in de verticale relatie.
Zijlstra's "Inkeer" is een vrome bundel gebedsteksten. De oudste bron voor dit genre, het boek der Psalmen, is op elke bladzijde voelbaar aanwezig. De woordkeus is helder, begrijpelijk en heeft iets traditioneels: nogal eens spreekt Zijlstra God aan met "Gij". Al te populaire woorden en zinswendingen, waarvoor menigeen goede argumenten aan kan dragen, vermijdt Zijlstra. Dit geeft de bundel een aangenaam, maar vooral waardig karakter. 

N.a.v. "Inkeer", door Jaap Zijlstra; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 8818 5; 96 blz.