De Amerikaanse Revolutie brengt tweedracht tussen de gezinnen van Daniel Bradford en zijn zus Lyna. Bij de Slag om Bunker Hill strijdt het ene aan de kant van de Britten, terwijl het andere aan de zijde van de patriotten vecht voor onafhankelijkheid. Toch blijft de familieband in "Het verdeelde huis" trekken.
Het boek, het vervolg op "Blaas de trompet!" in de serie Vrijheidsklokken, combineert een tamelijk gedetailleerd historisch verhaal met een romantische verwikkeling. Twee neven worden verliefd op Jeanne, een meisje dat met haar oude vader in een onhergzaam gebied opgroeide en daardoor volstrekt onbekend is met de omgangsvormen in de toenmalige beschaafde wereld.
Geloofsvragen komen ook aan de orde, bijvoorbeeld als een voor de patriotten spionerende neef in de dodencel van de Britten terechtkomt. Vloeken komen in het boek niet voor, onzorgvuldig taalgebruik wel. De geur van zeep wordt "zalig" genoemd, een machine heet "hels" en het Engelse "family" wordt vertaald met familie in plaats van met gezin.
Zoals bij veel boeken in dit genre geldt ook voor "Het verdeelde huis" dat het niet vervelend oppervlakkig is, maar dat het tegelijkertijd ook niet erg diep graaft. Ideale kost voor een paar uur (ont)spanning na een vermoeiende werkdag, als je ervan houdt.
N.a.v. "Het verdeelde huis", door Gilbert Morris, het tweede deel in de serie Vrijheidsklokken; uitg. Kok, Kampen, 1998; ISBN 90 242 7957 7; 303 blz.