Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Een groep mensen verdwijnt

De wereld is in rep en roer. Op verschillende plaatsen zijn UFO's gesignaleerd. Daarover gaat "Het Bedrog", een roman die speelt in de eindtijd. Auteur Nico Pluijmers fantaseert er lustig op los als het over het laatste der dagen gaat. 

De Bijbel spreekt in 1 Thessalonicensen over gelovigen die worden opgenomen in de wolken. In "Het Bedrog" zullen miljoenen christenen eerdaags worden opgenomen. De duivel probeert de achterblijvers een 'aannemelijke' verklaring voor de verdwijning van de gelovigen te geven. 

Pluijmers' hoofdpersonen (onder anderen een journalist en de president van Amerika) signaleren UFO's. Daarin zitten "Harmadidesen", die vertellen dat zij ooit het leven op aarde hebben gebracht en dat ze binnenkort hun nakomelingen komen ophalen. 
Dan zullen ze ook oplossingen voor milieu- en transportproblemen aanreiken, want ze zien wel dat die op aarde enigszins uit de hand lopen. De hele wereld is in rep en roer. Alleen de christenen realiseren zich dat dit een afleidingsmanoeuvre van satan is. Ze doen wat ze kunnen om de wereld te waarschuwen. De mensen zijn echter alleen bang dat de christenen de Harmadidesen van gedachten doen veranderen, zodat de oplossing voor de grote problemen aan hun neus voorbij zal gaan. 

Nico Pluijmers koos een niet-alledaags plot en werkte dat met de nodige spanning uit. Hoe absurd de gebeurtenissen ook zijn, de meeste lezers zullen toch 288 bladzijden lang benieuwd naar de afloop blijven. De auteur heeft goede bedoelingen. Hij staat aan de kant van hen die geloven dat Jezus Christus gestorven is tot een verzoening van zonden en waarschuwt tegen de listen van satan. Toch kun je veel vraagtekens achter deze roman plaatsen. 

Goed en kwaad
Het lijkt er veel op dat Pluijmers in het spoor van Frank Peretti, de succesvolle Amerikaanse schrijver van theologisch thrillers, probeert te gaan. Beiden wijzen op de kracht van het gebed, op de noodzaak waakzaam te zijn, op de realiteit van goede en kwade machten. 
Peretti maakt die bestaande machten aanschouwelijk door ze in zijn boeken een gestalte en een naam te geven in de vorm van gedrochten of gedaanten. Ook Pluijmers schrijft over een "grote stralende man in een wit gewaad" en over onzichtbare "afzichtelijke wezens". 

Hij gaat echter verder dan het beschrijven van de "machten en overheden in de lucht" waarover de Bijbel spreekt, maar interpreteert een tekst over de opname van de gemeente naar eigen inzicht. Daarbij komt zijn manier van verwoorden soms platvloers over, bijvoorbeeld wanneer hij een bekeerde hoofdpersoon laat zeggen dat deze een "deal met Jezus" heeft gesloten. 

De auteur roept vragen op rond een tekst uit de Heilige Schrift en schrijft daar een verhaal bij waarvan de uitgever in een voorwoord bekent dat het verzonnen is. 

Hoe je deze tekst in werkelijkheid mag verstaan, laat de schrijver echter in het midden. Ik heb de indruk dat je afbreuk doet aan de Blijde Boodschap wanneer je deze in een ongeloofwaardig verhaal verpakt. 

Slordigheden
Geloofwaardig is "Het Bedrog" namelijk niet. Talloze slordigheden zijn daar ook debet aan. De eerste boodschap die de UFO's zenden, moet door computers vertaald worden. Hoe kunnen door mensen geprogrammeerde machines de buitenaardse taal wel verstaan? 

En waarom spreken de Harmadidesen in het vervolg van het boek wel mensentaal? Verder bevat dit boek bijna evenveel bladzijden met als zonder taalfouten. Constructies als "jij vind" (blz. 21); "wij verwachtte" (40); "het wondt hem op"; "Helen geloofd"(141) en "U bedoeld"(183) zijn net zo onwaarschijnlijk als het bestaan van UFO's. 

N.a.v. "Het Bedrog", door Nico Pluijmers; uitg. Initiaal, Den Haag/Monster/Zeewolde, 1997; ISBN 90 74319 32 7; 288 blz.