Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Hereniging op Stonewycke

Deel 3 van de Stonewycke Saga is in Nederland gearriveerd. Daarmee is de serie van Michael Phillips en Judith Pella compleet én hebben Maggie en Ian elkaar teruggevonden, zij het maar liefst vijftig jaar na hun dramatische scheiding. 

In "Vrouwe van Stonewycke" schijnt Maggie in Amerika aanvankelijk stervende te zijn. Ze stuurt haar kleindochter Joanna naar Schotland om het huis te zoeken waar ze recht op heeft. Joanna maakt veel spannends mee voordat alle raadsels zijn opgelost. Ze vindt haar onbekende opa Ian. Grootmoeder Maggie herstelt en komt ook naar Schotland terug om zich eindelijk met haar man te herenigen. 

Aangezien de auteurs opnieuw motieven gebruiken die het al decennialang goed doen (sentiment, sfeer, romantiek, liefde, schuld, misverstanden, vechtpartijen en meer dan één 'happy end') zal de roman het publiek wel bereiken. Ook voor dit laatste deel geldt echter dat de kritische lezer het allemaal wat te doorzichtig moet vinden. Zo is Joanna ongeloofwaardig naïef. Bekering speelt een belangrijke rol in het leven van de hoofdpersonen, maar je krijgt soms de indruk dat geloven niets anders is dan een 'toverformule' uitspreken, waarna alles anders wordt. Al met al wisten de auteurs van de Stonewycke Sage een ongelooflijk fantasierijke en vlot leesbare serie te maken over twee geliefden die elkaar een levenlang gestorven wanen. 

N.a.v. "Vrouwe van Stonewycke", door Michael Phillips en Judith Pella; uitg. Kok, Kampen, 1998; ISBN 90 242 6088 4; 301 blz.