Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Laagdrempelige roman

Birgit Vermaas is achtentwintig en lijdt aan taaislijmziekte. In "Winst uit verlies" beschrijft Ietje Liebeek-Hoving de worsteling van mensen die deze ernstige ziekte hebben. 

Birgit heeft veel steun aan haar vriend Rico, totdat die haar bedriegt en er met haar beste vriendin Jessica vandoor gaat. Dan zoekt Birgit troost bij een oude bekende die aan dezelfde ziekte lijdt, maar deze sterft nog voordat ze kunnen trouwen. Rico en Jessica blijken samen niet gelukkig te zijn. Daarom keert Rico toch weer bij Birgit terug en zo komt alles op z'n pootjes terecht. Misschien dat de doorsnee romanlezer genoegen neemt met een dergelijk plot, op de meesten zal het onrealistisch overkomen. Wat het overige betreft: alleen het karakter van de doortastende Birgit komt aardig uit de verf. Rico gaat voor onzeker en slap door, maar als hij bij Birgits moeder op bezoek is, blijkt hij plotseling uitdagend en vasthoudend. De schrijfster stopt te veel problemen in een dun boek. Alsof een ziekte als die van Birgit niet ernstig genoeg is, hebben alle mensen om haar heen levensgrote problemen. Al met al is "Winst uit verlies" geen geloofwaardige en daardoor geen prettig leesbare roman. 

N.a.v. "Winst uit verlies", door Ietje Liebeek-Hoving; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 1888 8; 216 blz.