Korinthe en Efeze, zo'n vijftig jaar na Christus. Paulus is op zendingsreis. De Olympische Spelen zijn aanstaande. Tegen deze achtergrond speelt de driedelige romanserie "Nikias & Katharina".
De beide Griekse hoofdpersonen zijn echt kinderen van hun tijd. Nikias is aan het trainen voor de spelen. Katharina's leven staat op de kop omdat ze als alleenstaand meisje een kind verwacht van haar muziekleraar. Na de geboorte wordt de baby te vondeling gelegd.
Nikias en Katharina gaan op een gegeven moment van elkaar houden. Daar gaat van alles aan vooraf. Nikias ziet zijn olympische dromen bijvoorbeeld aanvankelijk in rook opgaan. En Katharina wordt gedwongen te trouwen met de vader van haar kind.
De verhaallijn is op zich niet zo opzienbarend. Vanwege de met veel gevoel voor (bijbelse) historie beschreven gebeurtenissen is de trilogie echter zeker boeiend. Dat het bezoek van Paulus aan Korinthe en Efeze met heidense Griekse ogen wordt bekeken, is heel verfrissend. Een ander sterk punt is dat het zeker geen eind-goed-al-goedverhaal is. Er komen mensen tot geloof, maar dat geldt lang niet voor alle hoofdpersonen.
Korinthe en Efeze
Bij het verweven van fictie en feiten is altijd de vraag hoever je daarin mag gaan. De auteur beschrijft Paulus bijvoorbeeld als een kleine man, grijs en kalend. Onwillekeurig ga je je daardoor opeens een beeld van de apostel vormen.
De beschrijving van de verkondiging van Paulus en van de jonge gemeenten in Korinthe en Efeze oogt heel bijbelgetrouw.
N.a.v. "Nikias & Katharina", een trilogie met de delen "Het begon in Korinthe", "In de schaduw van de zanger" en "De lauwerkrans van het leven", door Emis Dion, uitg. De Banier, Utrecht, 1997. De trilogie telt in totaal 550 blz.