Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussť-Dekker

"Ook de herfst heeft zijn lied"

Het leven is vol strijd en moeite, maar wie op God vertrouwt, overwint alles. "Schaduw over Shiloh", alweer een nieuwe roman van Bodie Thoene, is doordesemd van dit thema. Een veelzeggende regel uit het motto ondersteunt deze boodschap: "Ook de herfst heeft zijn lied...". 

"Schaduw over Shiloh" heeft een vierdelige voorgeschiedenis. In de serie "De erfenis van Shiloh" beschreef Thoene het leven in het Amerikaanse plaatsje onder invloed van de crash op Wall Street in 1929. Nu is er opnieuw een financiële ramp gebeurd. De katoenmarkt is volkomen ingeklapt. 

De inwoners van Shiloh zijn de ontreddering nabij. Voor hun katoenoogst krijgen ze veel minder geld dan ze hadden verwacht. Omdat ze nog voor het zaad moeten betalen, meer dan de pluk hun nu oplevert, staan ze royaal in het krijt bij hun katoenzaadleverancier. Die man weet niet met het plotselinge probleem om te gaan en kiest in zijn wanhoop voor de dood, met als gevolg dat nu de bank schuldeiser van Shiloh wordt. 

Vindingrijk
De bankdirecteur laat er geen gras over groeien. Al snel laat hij de inboedel van een gezin veilen, maar de opbrengst is miniem. De inwoners van Shiloh zijn namelijk enorm solidair en evenredig vindingrijk; ze zorgen er eigenhandig voor dat de familie alle verkochte spullen aan het eind van de dag weer achter de voordeur krijgt. 

Ondanks de juichstemming over deze overwinning voelt Shiloh de strop aangetrokken worden. Er is geen kans dat de bevolking nog eens zo'n streek kan uithalen en ondertussen gaat de bank door met de strooptocht. Een rijkaard in de naburige stad, die met ruime armslag kredieten verstrekt, blijkt niet meer te zijn dan een verdorven vrek; zijn vrouw doet niet voor hem onder. Hij profiteert laaghartig van de nijpende situatie in Shiloh en weet het merendeel van de inwoners bij hem in de schuld te krijgen. 

Thoene spitst de roman toe op het echtpaar Trudy en Birch Tucker, personages die ook in de voorafgaande serie voorkwamen. Ze zet hen neer als twee dappere volhouders die niet snel bij de pakken gaan neerzitten en er alles aan doen om uit de misère te komen. Daardoor gloort er aan het eind van het boek weer wat hoop voor het stel en hun kinderen en een volgend boek zal daar ongetwijfeld meer helderheid over verschaffen. 

Aandoenlijk
Veel bladzijden heeft Thoene nodig om de gebeurtenis in Shiloh te beschrijven, naar mijn mening te veel. Het op zichzelf pittige verhaal is dan ook een tikkeltje langdradig geworden. Vermakelijk is het wel, en tegelijk aandoenlijk en zelfs ontroerend. De geest die het boek ademt, spreekt mij wel aan: alleen wie schatten vergadert in de hemel is ontegenzeggelijk gelukkig. 

N.a.v. "Schaduw over Shiloh", door Bodie en Brock Thoene; uitg. Kok, Kampen, 1997; 472 blz.; ISBN 90 242 6087 6.