Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Bikker-Otten

Spoorloos verdwenen

Een ontvoeringszaak, daar draait het allemaal om in de roman "Onschuldig veroordeeld". De dertiger Beth Marie, een vrouw die op zichzelf woont in een klein Amerikaans dorp, blijkt op een morgen spoorloos verdwenen. Voor de betrokkenen en ook voor haarzelf gebeurt dit volkomen onverwacht. Beth Marie vindt haar leven zelf namelijk nogal saai verlopen. Inderhaast wordt een zoekactie op touw gezet met veel politie en achtervolgingen. 

Een (spannend) verhaal waarvan er dertien in een dozijn gaan? Niet helemaal. De aanleiding voor de ontvoering is zeker niet alledaags te noemen. 

De illegale Mexicaan Ignacio die bij Beth Marie de tuin doet, heeft aan zijn kinderjaren het waanidee overgehouden dat hij zijn ten onrechte tot gevangenisstraf veroordeelde moeder moet rehabiliteren. 

Ignacio ziet zijn moeder als een heilige en zijn werkgeefster als het tegendeel, onder andere omdat de auto van haar vriend de hulpsheriff 's morgens vroeg wel eens bij haar huis staat. Ignacio besluit haar te ontvoeren en hoopt daarmee in de publiciteit het beeld van zijn moeder recht te kunnen trekken. Daar komt weinig van terecht. Maar zijn beschuldigingen richting Beth Marie hebben doel getroffen: terwijl ze gewond in het ziekenhuis ligt, vraagt ze zich af of Ignacio gelijk had door haar bij herhaling voor hoer uit te schelden. Een christelijk actieboek met een nogal nadrukkelijke moraal, dus. Persoonlijk vind ik die combinatie niet zo erg gelukkig. 

"Onschuldig veroordeeld" -oorspronkelijke titel "A Multitude of Sins", een veelheid van zonden- is het min of meer zelfstandig te lezen vervolg op "Dreiging in Point Blank" en "De laatste begrafenis". Ieder boek vormt een afgesloten geheel, maar er zijn wel allerlei verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen. 

N.a.v. "Onschuldig veroordeeld", door Virginia Stem Owens; uitg. Kok Kampen, 1997; ISBN 90 242 7952 6, 258 blz.