Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Els Brussé-Dekker

Een ongelukkig kolonistenpaar

Een rij namen op een passagierslijst uit 1587 en wat contemporaine dagboeknotities. Dat is alles wat Angela Elwell Hunt voorhanden had bij het schrijven van het omvangrijke eerste deel van de serie "Dragers van de ring". Het boek is dan ook vooral gericht op de belevenissen en gedachten van de personages, waarvoor Hunt een ruime hoeveelheid fantasie heeft aangesproken. 

De historische basis komt hierop neer: in 1587 vertrekt een groep Engelsen naar Virginia om daar een kolonie te stichten. Ongeveer een kwarteeuw later zijn alle bewoners van de nederzetting Roanoke verdwenen, op zeven personen na. Verklaringen als "vloedgolven, zeemonsters en plagen" noemt Hunt "onwaarschijnlijk"; volgens haar wijzen documenten erop dat een naburige indianenstam de kolonie heeft uitgeroeid. 

Hoe dan ook, "Roanoke" maakt niet de indruk van een historisch verslag, maar van een doorsnee roman over gewone mensen en hun gevoelens. Hoofdpersoon is de zeventienjarige Jocelyn White, die tijdens de zeereis naar Virginia trouwt met dominee Thomas Colman, een jonge weduwnaar. Dat is het begin van een verschrikkelijk huwelijk. 

Vreemde ideeën
Thomas houdt er op zijn zachtst gezegd vreemde ideeën op na. Hij wil niet bij Jocelyn slapen, maar heeft er tegelijkertijd wroeging over dat hij zijn bekoorlijke vrouw verdriet doet. Hij was dolblij dat hij meekon met de expeditie, want zo dacht hij de verstikkende burgerlijke Engelse maatschappij te ontvluchten, maar in Roanoke ontpopt hij zich als een bekrompen zedenprediker die zijn boodschap niet wil aanpassen aan de totaal andere samenleving die een dorp tussen indianenstammen nu eenmaal vormt. Daar komt bij dat hij geen enkel plezier in het leven heeft, omdat hij alles wat hem overkomt als een straf van God ervaart voor de manier waarop zijn eerste vrouw om het leven is gekomen. 

Jocelyn, die in het begin van het boek een vrouw lijkt die voor geen kleintje vervaard is, schikt zich echter gedwee in haar lot, zorgt naar beste kunnen voor haar man en denkt maar: "Zalig zijn de barmhartigen". 

Zo sukkelt het echtpaar de jaren door en pas na twintig jaar huwelijk kan Thomas zich "overgeven aan de onverminderde liefde van zijn vrouw en de onweerstaanbare liefde van God". 

Ongeloofwaardig
"Roanoke" is ontegenzeggelijk een meeslepend boek, maar de ongeloofwaardige gedragingen van vooral Thomas doen dat positieve element wat mij betreft voor een groot deel teniet. Ook de steeds terugkerende aandacht voor de lichamelijke liefde tussen echtgenoten wordt op den duur wat goedkoop. Hunt heeft een spannende roman afgeleverd, waar je enorm van kunt genieten, als je er maar niet al te kritisch over nadenkt. 

N.a.v. "Roanoke, De verloren nederzetting", door Angela Elwell Hunt; Dragers van de ring, deel 1; uitg. Kok Voorhoeve, Kampen, 1997; ISBN 90 297 1503 0; 476 blz.