Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

Stonewycke

Margaret Duncan woont op het monumentale, Schotse landgoed Stonewycke. Haar vader probeert haar uit te huwelijken aan een onuitstaanbare jongeheer, maar Margaret heeft haar hart al aan een ander verloren. Ondertussen zoekt de kandidaat die haar vader voor haar op het oog heeft -samen met een onguur type- naar een schat. Margaret trouwt met haar geliefde Ian en de onsympathieke George wordt vermoord. 

Sfeer genoeg in het eerste deel van de Stonewycke Saga van de Amerikaanse auteurs Michael Phillips en Judith Pella. De ingrediënten zijn echter wat goedkoop en de karakters vrij zwart-wit getekend. Het geloof krijgt een vage plaats in dit boek: "Ze hadden nog niet geleerd omhoog te kijken naar de Bron, naar die grotere Liefde waaruit alle andere liefde voorkomt (...). Door hun liefde voor elkaar trok de Bron hen aan". De vertaling laat hier en daar te wensen over. Daarvan zijn op blz. 18, 51, 61 en 109 voorbeelden te vinden. Liefhebbers van romantiek, een beetje spanning en een beetje sentiment zullen deze -overigens niet goedkope- roman desondanks wel waarderen. 

N.a.v. "Erfgename van Stonewycke", door Michael Phillips en Judith Pella; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 6215 1; 286 blz.