Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Drs. C. R. van den Berg

"Zeg tot deze berg"

Van de serie "De erfenis van Shiloh", geschreven door de Amerikaanse auteur Bodie Thoene, is nu het vierde (tevens laatste) deel in het Nederlands vertaald. Menigeen zal naar deel vier uitgezien hebben. De eerste drie delen zijn in de afgelopen maanden reeds besproken. Eigenlijk moet men ze gelezen hebben om deel vier naar waarde te kunnen schatten. Wat voor ontwikkelingen hebben hierin plaats? 

De joodse Amerikaan Max Meyer is in 1929, na de beurskrach, met zijn zoontje David de heksenketel in New York ontvlucht. Waar moest hij heen? Belagers zaten hem op de hielen. Gelukkig kon hij in het afgelegen, naar Davids mening achtergebleven, Shiloh onderduiken bij zijn nichtje Trudy en haar man Birch Tucker. Hun zoontjes en David worden dikke vrienden. Dat Max een tweede moeder vindt voor David lijkt al snel voorspelbaar. Tuckers doodgewaande neef "J. D." komt de situatie onveilig maken. Hij is nog steeds onder de indruk van de Klu Klux Klan, hetgeen uiterst bedreigend is voor Jefferson Canfield en diens vrouw Lily. Deze negers leven en werken ook op de farm van Birch Tucker, waar Lily moeder wordt. 

In het vierde deel lezen we hoe het inmiddels met Ellis Warne en zijn vrouw Becky gegaan is. In het derde deel waren we hen uit het oog verloren. Ellis is bedrijfsarts geworden van een bandenfabriek van Titan in Akron. Hij komt voor zware beslissingen te staan, want Jack Titan blijkt een gewetenloos mens te zijn. In het gezin van Ellis en Becky zijn grote zorgen. 

Willa-Mae en Hoch Canfield leven eveneens in Akron en kennen zelfs een zekere mate van welvaart. De crisis maakt echter ook hier een einde aan. Ontroerend is de wijze waarop Willa-Mae kans ziet een tweetal kinderen van wie de moeder aan lager wal is geraakt, te helpen. De Canfields zijn niet op de hoogte van het feit dat hun zoon Jefferson nog in leven is. Van de "kleine Nettie" moeten ze afscheid nemen. Voorgoed? De vraag is vanzelfsprekend hoe Bodie Thoene de eindjes zo aan elkaar weet te knopen dat een gelukkig weerzien van verschillende hoofdfiguren mogelijk wordt. 

Pakkend
Het boek heeft een acceptabele, heel mooie ontknoping. Opnieuw levert Bodie Thoene het bewijs dat ze talent bezit om een pakkend verhaal op papier te zetten. Velen zullen er aangename uren aan beleven. De schrijfster heeft oprecht getracht er een positief christelijke boodschap aan te verbinden. 

Zoals de titel al aangeeft, verzet geloof bergen. Wel moeten we bedenken dat Amerikanen, blank of zwart, soms de religieuze gevoelens anders verwoorden dan reformatorische christenen in Nederland. Een zekere mate van oppervlakkigheid is daarbij wel te signaleren, zeker als men leest hoe sommige methodisten over en tot God spreken! 

N.a.v. "De erfenis van Shiloh", door Bodie Thoene; uitg. Kok, Kampen, 1997; ISBN 90 242 6465 0; 476 pag.