"Lucas reed in het maanlicht naar huis, en de gebruikelijke misselijkheid en uitputting die hij na dergelijke scènes voelde, trof hem hard. (...) Wat voor God is dat, vroeg hij zich af, die het bloed van een jonge man vraagt in plaats van een berouwvol hart?" Sektarische beklemming en onrust in het hart strijden om voorrang bij Lucas, een van de hoofdpersonen in "Het voorhangsel". Deze intrigerende roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Hij ontsluiert een mysterieus geheim uit de vroege geschiedenis van de mormonen. Het boek bezorgt je rillingen en kippenvel en kost je je nachtrust.
"Het voorhangsel" speelt zich af in het Amerika van de negentiende eeuw. De auteur, Diane Noble, heeft al vele (historische) romans op haar naam staan. Voor dit boek bezocht ze de plaats waar de Mountain Meadows Massacre (waarbij onschuldige gezinnen vermoord werden door mormonen) plaatsvond. Ook reisde ze een groot deel van de route na die de wagens van naar het westen trekkende families aflegden. Dat droeg er waarschijnlijk toe bij dat ze de reis van de Farrington- karavaan zo fascinerend kon beschrijven.
Bloedverzoening
Noble kreeg bovendien de gelegenheid nazaten van de betrokkenen bij het gruwelijke bloedbad te interviewen, evenals verwanten van de trekkersfamilie. Zoiets levert natuurlijk een bron van informatie op. De personages in "Het voorhangsel" zijn grotendeels fictief. Citaten van Brigham Young en andere mormonenleiders heeft de auteur overgenomen uit bestaande preken, geschriften en verslagen in mormoonse kranten uit die periode.
In een proloog introduceert de auteur de verschillende hoofdpersonen, die in de loop van het verhaal met elkaar in contact komen. Lucas weet te ontkomen tijdens een moordpartij waarbij hij zijn familie gedood ziet worden. Hij vlucht, wordt geadopteerd door John Steele en raakt verstrikt in de greep van de mormonen. Steele wil van Lucas een dienaar maken die namens de kerk het oordeel moet voltrekken. Hannah, van wie hij veel gaat houden, woont ook in de mormonengemeenschap. Alexander en Ellie Farrington komen uit Arkansas en gaan met hun familieleden een moeilijke reis aan naar het westen, richting Californië. Onderweg komen ze in Utah, waar zich een vreselijk drama voltrekt.
Onder de mormonen zijn er velen die zich door geheime eden verplichten tot een meedogenloos systeem van boetedoening. Brigham Young legt in zijn prediking steeds meer de nadruk op zijn theologie van bloedverzoening: de noodzaak om je vijanden te doden met als doel hun eeuwige leven te redden. De enige wijze waarop afvalligen of vijanden de hemel konden bereiken, was door het bloed van die personen te vergieten. Midden in de nacht vonden afgrijselijke taferelen plaats. En dat alles in de naam van God.
John Steele neemt een belangrijke positie in bij de mormonen. Hij is een bikkelharde, meedogenloze en sluwe man. Op een laffe en gemene manier wil hij Hannah tot zijn zoveelste vrouw maken. Een poging van Hannah om te vluchten mislukt. Hannah, die het aandurft de werkelijke motieven voor de gruwelen te onthullen, gaat samen met haar dappere tante Sophronia door een diep dal. Ze moeten vechten voor hun leven.
Een onvoorzichtige groep jonge pioniersgezinnen, de Farrington-karavaan, komt in botsing met de inwoners van Utah. Hannah en Lucas komen door contacten met Ellie en Alexander in gewetensnood. Voor het eerst horen ze van onvoorwaardelijke liefde, aanvaarding en vergeving. Na veel ellende en verdriet gloort er ook hoop. Hannah komt op wonderlijke wijze weer in contact met haar broer Mattie. Het is ontroerend te lezen dat de wetenschap die hun moeder lang geleden had (geborgen te zijn in Gods handen), ook voor Hannah werkelijkheid is geworden.
Voorhangsel
Merkwaardig zijn de cursief gedrukte zinnen in het boek. Ze zijn een stille stem in het hart. Is het de Heilige Geest Die deze gedachten in het hart geeft? Een bijzondere openbaring van God? Als Hannah bijvoorbeeld tijdens een ritueel zal trouwen met John Steele, moet zij aan de ene kant van een wit doek gaan staan en John aan de andere kant. Dat doek is het symbool van het voorhangsel dat dit leven scheidt van het komende, aldus de priester. Hannah is panisch, en hoort dan binnen in zich een stem: "Ik heb je bij je naam geroepen. Jij bent Mijn!" En: "En zie, het voorhangsel van de tempel scheurde van boven tot beneden. Kom met Mij, geliefd kind."
Voor in het boek staat een tekst uit Hebreën 6 die de titel van het boek verklaart: "...om de voorgestelde hoop vast te houden; Welke wij hebben als een anker der ziel, hetwelk zeker en vast is en ingaat in het binnenste van het voorhangsel."
Wie "Het voorhangsel" koopt, krijgt waar voor zijn geld. Jammer dat er zo veel slordige typefouten in het boek staan.
N.a.v. "Het voorhangsel", door Diane Noble; vert. drs. S. R. Posthuma; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1999; ISBN 90 6140 641 2; 414 blz.