In deel drie van "De laatste bazuin" draait de klok een stuk langzamer dan in de voorgaande delen die samen bijna twee jaar beschreven. De vertelde tijd in "Nicolae" valt uit te drukken in dagen.
Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins, de schrijvers, pakken de draad net als in deel twee niet meteen op; eerst vatten ze samen wat er in de vorige boeken is voorgevallen en halverwege het verhaal zetten ze ook nog wat achterliggende gebeurtenissen uiteen. Geen enkele lezer hoeft zich dus te blijven afvragen hoe het ook al weer zat met die Hattie of Chloë, of, nog ingewikkelder, met de uitleg die de overleden dominee Bruce aan de Bijbel gaf.
In "Nicolae" woedt de Derde Wereldoorlog, omdat wereldleider Nicolae Carpathia, de veronderstelde antichrist, de tegenstand tegen zijn regime met grof geweld bestraft. Steeds duidelijker blijkt hoe wreed de man die zichzelf als pacifist voordoet in werkelijkheid is. Zijn gelovige piloot Rayford krijgt steeds meer tegenzin om voor de man te werken, maar daar staat tegenover dat hij als een van de weinigen inzicht heeft in Nicolae en zijn boze plannen.
De persoon van Nicolae krijgt in dit boek meer dieptetekening dan in de vorige, maar dat hij uiterst slecht is, was in de andere delen al aardig duidelijk geworden. Een groot deel van de roman gaat over de bevrijding van de Israëliër Tsion Ben-Juda, een wetenschapper die zijn leven niet meer zeker is, omdat hij wereldkundig heeft gemaakt dat hij heeft ontdekt dat Jezus de Verlosser is. De journalist Buck weet Tsion wonderwel door alle gevaren heen te loodsen; ze zien daar dan ook de hand van God in.
Zoals gezegd, het verhaaltempo ligt in "Nicolae" een stuk lager, maar wie geboeid was door deel een en twee, zal deel drie ook met plezier weglezen.
N.a.v. "Nicolae" door Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins; uitg. Kok, Kampen, 1999; deel 3 van de 7-delige serie "De laatste bazuin"; ISBN 90 242 6228 3; 317 blz.