Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Miranda v.d.Bruinhorst-v.d.Vendel

Vera en Henk

De door brandwonden voor het leven getekende studente Vera Stoffels en de boer Henk Hotting vinden elkaar in "En altijd stroomt de Slinge..." van Kees den Otter na veel moeilijkheden. 

Vera bivakkeert voor het afronden van haar studie een tijdje aan het Slingemeer, in een caravan op het erf van boer Henk. Bij diens oude boerderij werden vroeger misdadigers opgehangen. In een nog overgebleven bunker uit de Tweede Wereldoorlog vindt Vera een brief van een onderduiker, over wiens verdwijning altijd een sluier heeft gehangen. Na een harde storm komt aan het licht wat er gebeurd is. 

Ondertussen gaan Vera en Henk elkaar steeds aardiger vinden. Henk doet echter geen toenaderingspogingen, want ook hij draagt een handicap met zich mee, die hij liever verborgen houdt. Na allerlei verwikkelingen komt alles toch nog goed. Het boek eindigt met de geboorte van een tweeling bij Henk en Vera. 

Er zit veel vaart en een aardige portie spanning in deze roman, zodat het boek prettig leest. Die spanning wordt alleen soms wel wat overdreven. Bijvoorbeeld als Vera en haar vriendin eigenhandig twee overvallers te pakken nemen, bewusteloos slaan en knevelen. 

Positief is de godsdienstige toon in de roman, die vooral tot uitdrukking komt in de persoon van Henk. Hij ziet duidelijk Gods hand en leiding in de geschiedenis en in zijn leven en weet zich afhankelijk van Hem. 

N.a.v. "En altijd stroomt de Slinge...", door Kees den Otter; uitg. Mes, Capelle aan den IJssel, 1998; ISBN 90 76061 26 2; 174 blz.