Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: G.W. van Leeuwen-van Haaften

Smokkelen

In de familieroman "Op zoek naar Neeltje" neemt Johanne A. van Archem de lezer mee naar het Twente van 1917. Wilmijne is weduwe geworden, haar man Geert leidde een dubbelleven. Hij leefde als een straatarme arbeider, maar bleek een rijke smokkelaar. Jannes en Willem gaan op zoek naar mensen die meer over Geert en zijn smokkelwerk weten. 

Wilmijne gaat op zoek naar haar zus, die ze al twintig jaar niet heeft gezien. Het spoor loopt via Den Haag naar Amsterdam. Zus Neeltje blijkt op de vlucht te zijn met haar Belgische man. Landverraad? Wilmijne wordt ook al achtervolgd. Net op tijd komt Willem haar redden in Amsterdam. Hij is iets over het smokkelen op het spoor. Het spoor naar Neeltje loopt terug naar Twente. Wilmijne en Willem reizen erheen. Ze vinden Neeltje en daarmee zijn de vragen rond de dood van Geert meteen opgelost. Willem durft eindelijk Wilmijne als zijn vrouw te vragen. Niet om haar erfenis maar om wie ze is! 

Als lezer weet je halverwege het boek hoe het af gaat lopen, maar de spanning blijft tot de laatste bladzijde. Deze knap geschreven historische roman verscheen in de "Spiegelserie". 

N.a.v. "Op zoek naar Neeltje", door Johanne A. van Archem; uitg. Zomer & Keuning, Amsterdam, 1999; ISBN 90 210 9281 6; 191 blz.